Alisa ima samo 17 godina, a NASA je već priprema za let na Mars

Devojčica iz Luizijane među prvima će sleteti na Mars 2033. godine.

Život

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

08:00

Default images

Alisa Karson je sedamnaestogodišnja devojčica koju NASA trenutno obučava da postane astronaut. Njen san je da bude prva osoba koja će sleteti na Mars u prvoj ljudskoj ekspediciji koja je planirana za 2033. godinu.

Iako ima samo 17 godina, Karsonova poseduje sve kvalifikacije koje su joj potrebne za izvršenje ove misije. Ona je prva osoba koja je prošla svih 14 programa pri NASA Centru za posetioce.

Takođe, Karsonova je najmlađi diplomac Napredne Posum Akademije, koja joj omogućava da putuje u svemir kao pripravnik astronauta.

Paralelno sa ovim obučavanjem, Karsonova završava srednju školu na četiri jezika - engleskom, kineskom, francuskom i španskom.
"Najveći izazov je vreme i obavljanje svih tih stvari dok si tako mlad i još uvek u srednjoj školi", kaže Karsonova.

Pored školovanja i obuka kroz koje konstantno prolazi, Karsonova je i motivacioni govornik. Njen cilj je da poveća interesovanje za istraživanje svemira, kao i da ohrabri ljude da pronađu sebe, piše sajt Bord Panda.

"Uvek pratite svoj san i ne dozvolite nikome da ga oduzme", savetuje ona. Svesna da nikada neće moći da se venča i osnuje porodicu, odlučna je da sve ostavi po strani kako bi ostvarila svoje snove.

Posebnu zahvalnost, kako kaže, duguje astronautima, naročito ženama, koji su joj prokrčili put do zvezda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: