Sve za fotelju: Predstavljali se kao žene da bi postali poslanice

Petnaest Meksikanaca uhvaćeno je u pokušaju da se predstave kao transrodne osobe, ne bi li sebi osigurali mesto u parlamentu rezervisano za žene.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 24.06.2018.

19:10

Sve za fotelju: Predstavljali se kao žene da bi postali poslanice
Thinkstock / Ilustracija

U Meksiku se 1. jula održavaju generalni izbori, na kojima će građani birati predsednika države, poslanike u kongresu i zvaničnike na lokalnom nivou.

Izborni zakon u južnoj meksičkoj državi Oahaka dozvoljava transrodnim osobama, u toj zemlji poznatim i po drevnom zapotečkom imenu "muhes", da sa kandiduju kao žene.

Drevni autohtoni meksički narod Zapoteci verovali su da su "muhes" ljudi rođeni u muškom telu, koji nisu mogli biti identifikovani ni kao žene ni kao muškarci, piše Gardijan.

Vlasti Oahake uhvatile su 15 muškaraca koji su pokušali da se "provuku" kao "muhes", kao bi osvojili mesta u parlamentu te države.

"Izborni organi moraju da vode računa o kršenju izbornih pravila i da ne dozvole da se transrodni identitet koristi na neprimeren način, kao ni da se zloupotrebljava ustavni princip jednakosti ljudi", saopštila je izborna komisija, navodeći da je muškarcima uhvaćenim u prekršaju onemogućeno da se kandiduju.

Njihova mesta će biti popunjena ženama, saopštila je komisija, navodeći da je, u skladu sa ustavnim reformama iz 2016. godine, određana zastupljenost polova u parlamentima od 50 prema 50 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: