Pričaj rukama, da te cela Italija razume

Osim po Ferariju, Pirlu, špagetama i Armaniju, Italijani su i kao "brbljiv" narod sa melodičnim jezikom i akcentom koji oteže, postali prepoznatljivi po svojoj gestikulaciji. Sada su već "kraljevi" ove "discipline", jer oni već tako dovoljno sočan način komunikacije moraju da "začine" i sa prepoznatljivom gestikulacijom.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

11:48

Pričaj rukama, da te cela Italija razume
Foto: Thinkstock

Slobodno može da se kaže da je osim specifične italijanske kuhinje i govor rukama postao autentični italijanski brend. Italijani, inače, koriste čak 250 gestikulacija svakog dana.

Pa tako recimo kada poljubite tri spojena prsta znači da je nešto perfektno, kada trljate dva kažiprsta jedan o drugi znači da je neko dvoje imalo seksualni odnos, a kada spoljnim delom šake pogladite bradu ka napred znači da vas nije briga za nešto. Kada kažiprstom povučete kapak, znači da neko postupa pametno.

Nekada isti znak ima različiti kontekst, tako da pažljivo morate da ih odmerite, kako biste se razumeli. A kao što postoje razlike u naglascima i dijalektima jezika u zavisnosti od podneblja, tako i "govor tela" ima svoje finese po različitim regionima. Recimo, češće se gestikulacija koristi u velikim gradovima na jugu, gde su gužve veće, kako bi na taj način učinili sebe vidiljivijima.
"Da bi privukli pažnju ljudi su gestikulisali i koristili čitavo telo", objasnila je Izabela Pođi, profesorka psihologije koja istražuje kompleksnost gestovnog jezika u Italijana.

Primetila je i da, na primer, ne postoji gestikulacija za reč "molim", ali ako sklopite šake kao da se molite, navodi, to ima to značenje.

I poznati se često služe gestikulacijom. Naime, slavni modni dizajneri Dolče i Gabana, svoju kolekciju su prezentovali kampanjom gde manekeni u crno-belom spotu, pokazuju različite gestikulacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: