Manekenku regrutovao islamista: "Bio mi je totalno ispran mozak"

Dvadesetdevetogodišnja manekenka Kimberli Majners iz Londona kaže da je bila meta regruta Islamske države Navida Huseina, koji je preminuo u vazdušnom napadu u februaru.

Život

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2018.

17:20

Default images

Britanska manekenka Kimberli Majner je u razgovoru za britanski San kazala da joj je mozak totalno "isprao" Navid Husein, te da ju je on navodio da se preseli u Siriju i postane sledeća bela udovica.

Majnersovu je uhapsila antiteroristička policija prošle godine nakon što su pronašli povezanost između nje i Huseina, a jedna od stvari koja ih je odala jeste priručnik za izradu bombe.

Kimberli je puštena ubrzo nakon što je policija shvatila da je bila meta regruta ekstremiste, a ona je nakon događaja iz 2015. rešila da otkrije kako je izgledala regrutacija.

Ona je kazala za britanski San da je "potpuno pala na priču" nakon što je doživela pobačaj i raskinula sa svojim verenikom. U tom teškom periodu počela je intenzivno da koristi društvene mreže i stvara prijateljstva sa ljudima iz Sirije.

"Počela sam da delim video-snimke bombaških napada u nadi da pokažem ljudima šta se tamo dešava. Uskoro sam počela da dobijam dosta zahteva za prijateljstvo od ljudi iz Sirije. Oni su mi slali poruke na Fejbuku. Sramota me je sada, ali moram da priznam da mi je prijala pažnja. Nakon velike usamljenosti, konačno sam osećala da negde pripadam", otkrila je. U trenutku kada je Husain primetio da britanska manekenka deli video-snimke iz Sirije, stupio je kontakt sa njom. Prvo joj je laskao, a nakon dužeg dopisivanja ubedio da promeni svoje ime u Aiša Lauren al-Britanija.

Među njenim novim prijateljima na popularnoj društvenoj mreži bila je 15-godišnjka Amira Abas, koja je otputovala u Siriju sa dva školska prijatelja i Sali Džons, poznatoj pod nadimkom Bela udovica koja je tragično stadala. Krajem 2015. godine policija je posumnjala u povezanost manekenke i islamiste, a potom je detaljno pratila njene aktivnosti. Ona je već tada pristupila kursu za prevenciju terorizma i takođe je išla na program za identifikovanje potencijalnih okidača bombi, ali je ubrzo napustila.

U tom trenutku, Husein joj je predložio da počne da koristi telegram, šifrovani servis za razmenu poruka, gde bi mogli lakše da komuniciraju. Ubrzo nakon toga, pozvao ju je da se nađu u Turskoj, a potom je bio plan da je odvede u Sirijiu.

Ubrzo nakon toga, antiteroristička policija je intervenisala i uhapsila je. Gospođici Majners je prvobitno rečeno da će se suočiti sa kaznom od deset godina zatvora, ali je kasnije puštena iz kauciju.

Husein je umro nekoliko nedelja kasnije u vazdušnom napadu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: