- Vesti -

Neverovatno otkriće: Pčele shvataju ono što deca ne mogu

Studija je pokazala da pčele poseduju matematičku sposobobnost za koju se ranije smatralo da postoji samo kod delfina, primata, ptica i odraslih ljudi.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Kako pčele imaju veoma male mozgove, oni dokazuju da su one među najpametnijim stvorenjima. Naučnici iz Australije i Francuske smatraju da insekti znaju da je nula manja od jedinice, dokazujući da pčele mogu da razumeju "koncept ničega".

Njihovi mozgovi su veličine susamovog semena i oni maju manje od jednog miliona neurona - poredeći sa 86.000 miliona koje imaju ljudi.

"Nula je nešto teži koncept za razumevanje i matematička veština koju deca uče po nekoliko godina", ističe profesor Adrijan Dajer, sa RMIT Univerziteta u Melburnu.

U okviru studije istraživači su obučavali pčele da rangiraju brojne veličine i da shvate da nula pripada donjem kraju niza brojeva.

Oni su testirali pčele tako što su ih učili da izaberu element sa najmanjim brojem elemenata, kako bi dobile nagradu - šećer.

Istraživač Skartlet Hovard privukla je pčele na zid, gde su im predstavljena dva znaka. Svaki od njih je imao drugačiji broj crnih simbola, a pčele je trebalo da izaberu znak sa najmanjim brojem.

Na osnovu ovog zadataka, one su naučile da izaberu tri elementa kada su predstavljeni sa tri u odnosu na četiri ili dva elementa kada su prikazana sa dva u odnosu na tri.

Njihov najvažniji test je došao kada im je data opcija između kartice sa jednim simbolom i one bez simbola. One su uspele da shvate da je nula manja od jedinice uprkos tome što im nikada nisu bile prikazane prazne kartice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu