Neverovatno otkriće: Pčele shvataju ono što deca ne mogu

Studija je pokazala da pčele poseduju matematičku sposobobnost za koju se ranije smatralo da postoji samo kod delfina, primata, ptica i odraslih ljudi.

Život

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

09:55

Neverovatno otkriće: Pčele shvataju ono što deca ne mogu
Foto: Getty

Kako pčele imaju veoma male mozgove, oni dokazuju da su one među najpametnijim stvorenjima. Naučnici iz Australije i Francuske smatraju da insekti znaju da je nula manja od jedinice, dokazujući da pčele mogu da razumeju "koncept ničega".

Njihovi mozgovi su veličine susamovog semena i oni maju manje od jednog miliona neurona - poredeći sa 86.000 miliona koje imaju ljudi.

"Nula je nešto teži koncept za razumevanje i matematička veština koju deca uče po nekoliko godina", ističe profesor Adrijan Dajer, sa RMIT Univerziteta u Melburnu.

U okviru studije istraživači su obučavali pčele da rangiraju brojne veličine i da shvate da nula pripada donjem kraju niza brojeva.

Oni su testirali pčele tako što su ih učili da izaberu element sa najmanjim brojem elemenata, kako bi dobile nagradu - šećer.

Istraživač Skartlet Hovard privukla je pčele na zid, gde su im predstavljena dva znaka. Svaki od njih je imao drugačiji broj crnih simbola, a pčele je trebalo da izaberu znak sa najmanjim brojem.

Na osnovu ovog zadataka, one su naučile da izaberu tri elementa kada su predstavljeni sa tri u odnosu na četiri ili dva elementa kada su prikazana sa dva u odnosu na tri.

Njihov najvažniji test je došao kada im je data opcija između kartice sa jednim simbolom i one bez simbola. One su uspele da shvate da je nula manja od jedinice uprkos tome što im nikada nisu bile prikazane prazne kartice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: