Vesti -

"Ovo je 5 najboljih knjiga koje možete da pročitate ovog leta"

Multimilijarder, filantrop i suosnivač kompanije Majkrosoft Bil Gejts pasionirani je čitalac knjiga.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Gejts svake godine objavi listu pet knjiga koje preporučuje za letnji odmor, a ove godine lista izgleda ovako:

1. "Leonardo da Vinči" - Volter Ajzakson

Biografija velikog umetnika baca novo svetlo na njegovu ličnost, i pokazuje nam da možemo mnogo da naučimo od njega.

"Mislim da je Leonardo jedan od najfascinantnijih ljudi u istoriji. Iako je danas najpoznatiji kao slikar, imao je apsurdno širok spektar interesovanja, od ljudske anatomije do pozorišta. Ajzakson je do sada najbolje uspeo da poveže različite strane njegovog života i objasni po čemu je taj čovek tako poseban", kaže Gejts.

2. "Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved" - Kejt Bauler

Kada je autorki ove knjige dijagnostikovan četvrti stadijum raka debelog creva, pokušala je da otkrije šta je dovelo do toga.

"Rezultat su srceparajući, ali iznenađujuće zabavni memoari o veri i mirenju sa svojom sopstvenom smrtnošću", objašnjava Gejts.

3. Lincoln in the Bardo - Džordž Sonders

Reč je o fiktivnom romanu koji se bavi tugovanjem Abrahama Linkolna nad njegovim preminulim sinom Vilijamom Volisom Linkolnom. Radnja celog romana smeštena je u jedno jedino veče, u stanje poznato kao bardo - mesto između života i ponovnog rođenja.

"Mislio sam da znam sve što je potrebno o Linkolnu, ali me je ovaj roman naveo da ponovo razmislim o određenim delovima njegovog života. On spaja istorijske činjenice iz vremena Građanskog rata sa fantastičnim elementima. Praktično je reč o dugom razgovoru između 166 duhova, uključujući Linkolnovog preminulog sina. Stekao sam novi uvid u to koliko je Linkolna u tom trenutku mogla da pritiska težina žaljenja i odgovornosti."

4. "Origin Story: A Big History of Everything" - Dejvid Kristijan

Ova knjiga priča priču o univerzumu - od pre 13,8 milijardi godina do budućnosti, i o našem mestu u njoj.

"Dejvid je stvorio jedan od mojih najomiljenijih kurseva do sada, Veliku istoriju. Reč je o otkrićima u okviru različitih disciplina, koja su povezana u jednu celinu. Ako vam taj kurs nije poznat, ova knjiga će biti odličan uvod", smatra Gejts.

5. "Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World - and Why Things Are Better Than You Think" - Hans Rosling, Ola Rosling i Anna Rosling Ronlund

Ova knjiga nudi radikalno drugačije objašnjenje globalnih trendova i deset nagona koji menjaju našu perspektivu.

"Preporučujem ovu knjigu od dana kada je objavljena. Hans nam pruža radikalno drugačije osnovno razumevanje istine o svetu - kako se život generalno menja nabolje, i šta je sve potrebno poboljšati. Autor takođe iznosi nezaboravne anegdote iz svog života. On je jedan briljantan čovek, a ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam ikada pročitao", zaključuje Gejts na svom blogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 171 idi na stranu