Naučnici zabeležili snažnu radijaciju iz dubokog svemira

Proučavanje radijacije iz dubokog svemira dovelo je do naučnog otkrića koje bi moglo da baci novo svetlo na brze bleskove radio-signala koje već neko vreme beležimo na Zemlji.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2018.

11:55

Naučnici zabeležili snažnu radijaciju iz dubokog svemira
Foto: Thinkstock / ilustracija

Istraživači su prvo primetili dve zvezde koje orbitiraju jedna oko druge, međusobno udaljene oko 20 kilometara, odnosno 6,500 svetlosnih godina od Zemlje.

Jedna zvezda je hladna i lagana, zvana braon patuljak. Druga je energična, i vrti se brzo oko svoje ose, a poznata je kao pulsar, piše Independent.

"Čini se da gas koji emituje braon patuljak pojačava energetsko dejstvo pulsara, što rezultuje svetlim tragovima zračenja", objašnjava Robert Mejn, vodeći naučnik istraživanja objavljenog 24. maja u magazinu Nejčer.

"Mi, u suštini, posmatramo pulsar kroz prirodnu lupu, koja nam periodično dopušta da zasebno vidimo dve oblasti", dodao je.

Ove dve zvezde čine sistem koji se nekada zvao "crnom udovicom". Kao što ženka pauka pojede svog mužjaka, tako bi i pulsar jednog dana mogao da proguta braon patuljka.

Ovo otkriće moglo bi da objasni misteriozne bleskove radio-signala koji povremeno stižu na Zemlju, a ne zna im se poreklo.

"Mnoga svojstva FRB-a (brzih radio-bleskova) mogla bi da se objasne uvećavanjem lupom od plazme. Pulsirajući signali koje smo zabeležili u našoj studiji imaju izuzetno velike sličnosti sa FRB-om", zaključio je Mejn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: