Srpski tamjan - opasna sintetička supstanca na ulicama Beograda

Zahvaljujući VICE dokumentarcu, nove supstance stavljene na zvaničnu listu kanabinoida u Srbiji.

Život

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

09:45

Srpski tamjan - opasna sintetička supstanca na ulicama Beograda
Foto: Thinkstock / ilustracija

Malo selo na jugu Albanije, Lazarat, bilo je dugo glavni snabdevač marihuanom većeg dela Evrope. Ovo selo je proizvodilo oko devet stotina tona kanabisa u vrednosti od četiri i po milijarde evra, svake godine. U junu 2014. godine policija Albanije je rešila da ovome stane na put nakon čega je došlo do ozbiljne nestašice marihuane koja je pogodila i Srbiju.

Kod nas su ove okolnosti otvorile prostor za novu vrstu psihoaktivne supstance brojnih uličnih naziva, među kojima su najpoznatiji: beli slez, biljni tamjan, galaksi, spajs ili prosto osveživač vazduha.

U pitanju su supstance čiji se hemijski sastav potpuno razlikuje od marihuane i time prikazuje značajno drugačiju kliničku sliku, a oponaša njene efekte sa jednom značajnom razlikom — više desetina, čak stotina puta je snažnija od marihuane.

VICE Srbija je nabavio neke sintetičke kanabinoide koje je testirao u Institutu za sudsku medicinu i za koje se ispostavilo da nisu bili poznati sistemu.

Pogledajte ceo film na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: