- Vesti -

Naučnici pronašli plastičnu kesu na "najtužnijem mestu na svetu"

Jedna plastična kesa dospela je na najdublje mesto na Zemlji - tačku u Marijanskoj brazdi na 10,898 metara.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

To je pokazala baza podataka "Deep-Sea Debris", kolekcija fotografija i video-snimaka nastalih tokom 5.000 istraživačkih ronilačkih tura u periodu od 30 godina, piše Nacionalna geografija.

Ipak, to nije najgora vest.

Osim plastične kese, tokom ronjenja je otkriveno više od 3.400 komada smeća.

Uočeni su guma, metal i tkanina, a 33 odsto đubreta činila je plastika, od čega je 89 odsto bilo za jednokratnu upotrebu.

U 17 odsto slučajeva, za plastiku je bilo zakačeno neko morsko stvorenje, poput morskih sasa, morskih zvezda i riba sa bodljama.

Naučnici navode da bi prisustvo plastike moglo da ugrozi retke ekosisteme.

A kako je plastika dospela u Marijansku brazdu?

Nacionalna geografija piše da je studija iz 2017. pokazala da bi glavnim krivcem za to moglo da se smatra 10 reka koje protiču kroz gusto naseljena područja, i koje odnose smeće u okean.

Vesti

"Ovo da imam, ceo dan bih se zezao i ne bi mi bilo dosadno nikad"

Dok sa nestrpljenjem očekujete večerašnju 139. epizodu emisije "24 minuta sa Zoranom Kesićem", pogledajte šta se dešavalo na njenom snimanju. Kao i svake subote, ekipa emisije je za vas pripremila pregršt zanimljivih aktuelnih tema koje vas očekuju večera u 21 čas na televiziji O2.

A ukoliko ste propustili prošlonedelju epizodu ili želite da je pogledate ponovo, to možete učiniti na sajtu televizije.

Vesti subota 26.05. 15:50 Komentara: 2
strana 1 od 3836 idi na stranu