- Vesti -

Izrael pobednik 63. Pesme Evrovizije, Srbija na 19. mestu

Na finalnoj večeri 63. takmičenja za "Pesmu Evrovizije", održanom u Lisabonu u Portugaliji, pobedu je odnela predstavnica Izraela Neta, sa pesmom "Toy".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Za najbolju pesmu Evrope takmičili su se predstavnici 26 zemalja, a pobednik je proglašen na osnovu objedinjenih glasova žirija i gledalaca iz 43 zemlje učesnice.

Srbija je takmičenje završila na 19. mestu.

Domaćini večeri su, baš kao i u oba polufinala, bile četiri dame: Katarina Furtado, Danijela Rua, Filomena Kautela i Silvija Alberto. Ovo je prvi put u istoriji Evrovizije da je celo takmičenje vodila isključivo ženska voditeljska ekipa.

Foto: AP Photo / Armando Franca
Foto: AP Photo / Armando Franca

Finalno veče otvorile su dve fado dive, Ana Mora i Mariza, dva najlepša fado glasa i imena fado muzike. Fado je nastao u 19. veku u Lisabonu, inspirisan teškim životom portugalskog naroda, ali i uvođenjem afričkih ritmova i portugalske poezije u muziku. Ova vrsta muzike potekla je iz trubadurskih balada, izražavajući čežnju i čekanje bližnjih da se vrate sa dugih plovidbi. Fado se danas nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine.

Usledila je parada zastava i defile finalista uz muziku di-džej Rajta i di-džej Stereosaura, dvosturkih šampiona u skrečovanju na IDA svetskom šampionatu..

Prvi finalista koji je nastupio bio je Melovin, predstavnik Ukrajine, sa pesmom "Under The Ladder". Njegovo pravo ime je Konstantin Bočarov, a rođen je u aprilu 1997. godine u Odesi. Prvi put se susreo sa muzikom sa samo četiri godine, kada mu je baka poklonila kutiju koja je svirala Betovenov evergrin "Za Elizu". Pseudonim Melovin osmislio je 2013. godine. Nastao je od dve reči - Helloween i imena slavnog modnog dizajnera Aleksandra Mekvina. Odlikuje ga jedinstveni imidž - kontaktna sočiva, šminka, zanimljivi kostimi... Merovim izgleda kao jedan od Marvelovih junaka.

Slede Španci, Amaja i Alfred. Amaja je rođena 1999. godine, i ujedno je najmlađa učesnica Evrovizije. Rođena je u Pamploni, u porodici muzičara. Sa šest godina počela je da svira klavir, a sa 10 godina imala je učešće u svom prvom šouu. Alfred je od nje stariji dve godine. Sebe opisuje kao osetljivu i ambicioznu osobu koja odmalena gaji veliku ljubav prema muzici.

Lea Sirk, predstavnica Slovenije, rođena je 1989 godine. Studirala je flautu na Muzičkom konzervatorijumu u Ženevi. Ponosna je majka dve devojčice, a osim pevanja uspešno se bavi pisanjem pesama. U svojoj pesmi govori o fenomenu virtuelnog sveta, tome kako je sve učestaliji, i objašnjava kako se ona oseća povodom toga.

Predstavnica Litvanije Ieva nastupila je četvrta. Ona je '93 godište, a rođena je u Kaunasu, drugom najvećem gradu ove zemlje. Muzičko obrazovanje započela je sa šest godina. Učestvovala je u Litvanskom glasu, a finale završila drugoplasirana.

Predstavnik Austrije Cezar Sampson pevao je pesmu "Nobody but You". Rođen je u Lincu 1983. godine, a sa 17 godina započeo je nastupe širom sveta kao frontmen nekih od najistaknutijih alternativnih sastava u Austriji.

Elina Nečajeva, predstavnica Estonije, pevala je opersku ariju na italijanskom jeziku. Rođena je 1991. godine, a svoje prezime prilagodila je ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije. Prezivala se Netšajeva. Ona je takođe nosila najskuplju haljinu u istoji Evrovizije - njena cena iznosi 65.000 evra.

Aleksandra Ribaka, predstavnika Norveške, već poznajemo zahvaljujući pobedi na Pesmi Evrovizije u Moskvi 2009. godine. "That's How You Write a Song" je pesma kojom je pokušao da osvoji 63. Evrosong.

Klaudija Paksval, predstavnica Portugalije, nastupila je sa pesmom "Vrt". Ovu neobičnu kompoziciju kreirala je Izaura, koja zajedno sa Klaudijom nastupa na sceni. Izaura je izjavila da ne možee da prepusti da njenu kompoziciju prati bilo ko drugi, osim nje same.

Veliki Britaniju predstavila je Suri sa pesmom "storm" ili "oluja". Svoj prvi javni nastup imala je još kao dete, pred princom Čarlsom u Rojal Albert Holu i katedrali Svetog Pavla. Počela je da peva i na sličnim manifestacijama, poput onih u Crkvi Svetog Marka u Veneciji. Na Evroviziji je nastupala sa belgijskim predstavnicima 2015 i 2017. godine.

Inače, za vreme njenog nastupa, nepoznati muškarac popeo se na binu i pokušao da joj otme mikrofon. Srećom, muškarac ubrzo sklonjen sa bine i odveden u policiju. Pevačici je ponuđeno da još jednom otpeva svoju pesmu, ali je ona to odbila, iako je bila vidno uznemirena.

Došao je red i na naše predstavnike, koje je dočekao gromoglasan aplauz. Reč je o potpuno drugačijoj kompoziciji od svega što se može čuti ove godine. U pitanju je kompozicija "Nova deca" Sanje Ilića i Tanje Karejanov, a pesmu izvode Danica, Mladen, Nevena, Iva, Ljuba i Saša.

Predstavnik Nemačke Mihael Šulc dolazi iz Dolerupa, a nastupio je sa pesmom "You Let Me Walk Alone", koju je posvetio svom pokojnom ocu. Šulc kaže da je potrebno čuti pesmu u formi kratke priče, koja je iskrena i istinita. Muzičar dodaje da bi voleo da se poveže sa ljudima putem emocije koju ona prenosi.

Predstavnik Albanije Eugen rođen je 1984. godine u malom gradiću na severu ove zemlje. Muzikom se bavi od svoje šeste godine, a za sebe kaže a je kreativni profesionalac sa velikim iskustvom u razvoju svojih koncepata.

Predstavnici Francuske Emili i Žan otpevali su pesmu "Merci". Garderobu za njihov nastup kreirao je Žan Pol Gotje, a pesma je posvećena izbeglicama i migrantskoj krizi.

Češku je predstavio Nikolas Jozef, koji je sa 17 godina upisao Londonsku akademiju muzičkih i dramskih umetnosti. Neko vreme je radio kao model za poznate modne kuće Dizel i Pradu, a kada je napustio svet mode, opredelio se da bude ulični svirač i pevač. Nastupao je širom Evrope - u Cirihu, Beču, Pragu...

Danska je nastupila sa potpuno specifičnom pesmom. Ona je prvobitno trebalo da bude izvedena na jednom festivalu, ali je odlučeno da je isuviše dobra za to, tako da se našla na Evroviziji, iako prvobitno to nije bilo planirano.

Predstavnica Australije, Džesika Mauboj nastupila je sledeća, sa pesmom "We Got Love". Džesika u slobodno vreme slika za modne časopise, a član je fondacije Soni za pomoć ugroženoj i bolesnoj deci.

Finska predstavnica Sara Alto u goste je pozvala članove grupe Lordi - pobednike Evrovizije 2006. godine, koji su joj se pridružili kao podrška. Ova dama izuzetno je popularna u Finskoj, i vodeća je evropska zvezda u usponu.

Predstavnici Bugarske su petočlana grupa internacionalaca, koja se okupila specijalno za ovu priliku, pod nazivom "Ekvinoks". Oni su izveli su numeru "Bones" ili "Kosti".

Predstavnici Moldavije Doredos nastupili su sa pesmom "My lucky day". Ovaj bend oformljen je 2011. godine, a pred učešće na nacionalnom izboru u 2015. godini u Moldaviji promenili su prvobitni naziv u sadašnji, prema notama solmizacije 'do' i 're'.

Predstavnik Svedske, Bendžamin Ingroso, nastupio je sa pesmom "Dance You Off". Rođen je 1997. godine i kaže da je od malih nogu osuđen na umetnost i nastupe. Dok su drugi jurili devojčice, on je jasno kreirao sliku o sebi kao o izvođaču.

Predstavnici Mađarske imali su malo agresivniji nastup, zbog kojeg su ih mnogi fanovi Evrovizije uporedili sa poznatim nemačkim metal bendom Ramštajn.

Sledi Izrael, sa krajnje neobičnom kompozicijom "Toy", tokom koje predstavnica Neta kokodače. Ova pesma inače je bila drugi favorit za pobedu na onlajn kladionicama.

Predstavnik Holandije Vilijam Bejkerk nastupio je u neobičnoj odevnoj kombinaciji sa leopard printom, i time se istakao na ovogodišnjem takmičenju. On je otpevao pesmu "Outlaw In ‘Em".

Predstavnik Irske, Rajan o Šonesi, rođen je 1992. godine u malom mestu Skeris kod Dablina. Njegov prvi izlet u svet javne scene bio je sa njegovih nepunih 9 godina, kada mu je pripala uloga u popularnoj TV sapunici "Fair city". Rajan je nastupio sa pesmom "Together". Inače, njegov stric Geri pevao je za Irsku na Evroviziji 2001. godine, mada ova zemlja tada nije ostvarila zavidan rezultat - završila je učešće na 21. mestu.

Grčka pevačica albanskog porekla predstavljala je Kipar sa pesmom "Fuego". Njen nastup mnoge je podsetio na svetsku zvezdu Bijonse, a na kladionicama je kao favorit bila na prvom mestu. Kipar je inače zemlja koja je do sada učestvovala na Evroviziji najveći broj puta, ali nije imala nijednu pobedu.

Ermal Meta i Fabricio Moro, predstavnici Italije, nastupili su poslednji, sa društveno angažovanom pesmom pod nazivom "Non Mi Avete Fatto Niente" ili "Ništa mi nisi uradio".

Za vreme trajanja glasanja, nastupio je i pevač Salvador Sobral iz Portugalije, koji je prošle godine odneo pobedu na Evroviziji. On je bini izveo dve pesme u pratnji slavnog brazilskog muzičara Kaetana Velosa, jednog od njegovih najvećih uzora, koji je komponovao prošlogodišnju pobedničku numeru.

Podsećamo, od 1956. godine, kada je osnovana, Evrovizija je doživela brojne promene, uključujući dužinu pesama, broj takmičarskih večeri, način glasanja i izgled scenografije.

Takmičenje je osnovano sa ciljem da ujedini kontinent tada razjedinjen ratom, kroz ljubav i muziku, a putem odbacivanja svih različitosti.

Vesti

strana 1 od 171 idi na stranu