- Vesti -

Raspad Jugoslavije počeo je već na Jugoviziji?

Na ovogodišnjoj "Pesmi Evrovizije" grupa Sanja Ilić i Balkanika, predstavnik Srbije, plasirala se u finale 63. Pesme Evrovizije sa pesmom "Nova deca". Ipak, svaka nova Evrovizija budi neka lepa i neka ne tako lepa sećanja.

Izvor: nedeljnik.rs
Podeli
foto: youtube/screenshot
foto: youtube/screenshot

Tek Evrovizija je, iako naglašeno depolitizovana oduvek bila i mesto političke borbe. I ne samo na globalnom takmičenju, već i na lokalnim izborima.

I kako se nekadašnja Jugoslavija po šavovima cepala od Udruženja književnika, preko fudbalskim stadiona, manifestaciju raspada doživela je i na izboru jugoslovenskog predstavnika za pesmu Evrovizije 1991. godine.

Ljuta borba se vodila između predstavnika Radio televizije Beograd Bebi Dol sa pesmom "Brazil" i zagrebačkog predstavnika Daniela sa pesmom "Daj obuci levisice".

Glasanje iz studija širom bivše države obilovalo je aluzijama na raspad države. Bila je to jedna od retkih situacija u kojima je Srbija imala korist od državnog koncepta osmišljenog Ustavom iz 1974. po kom su srpske pokrajine bile direktno predstavljene u saveznim organima.

Naime, i u JRT-u su direktno bili predstavljene televizije iz Prištine i Novog Sada, čime je srpski predstavnik dobio "dva glasa više".

Nijedan predstavnik TV Beograd nije dobio glas iz neke od republika SFRJ, osim iz Crne Gore.

Na kraju, odlučilo je glasanje iz Podgorice, gde su članovi žirija na kašičicu davali glasove svima, taman toliko da prevagne beogradski predstavnik. Jedan od članova žirija u Podgorici bio je i Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, u to vreme još uvek muzički producent.

On je Danielu dao dva poena, a Bebi Dol 3 poena.

Vesti

strana 1 od 171 idi na stranu