Afričke države zajedno za očuvanje basena Konga

Marokanski kralj Muhamed Šesti učestvovao je u Brazavilu na samitu očuvanja i razvoja reke Kongo i prašume, uz desetak predsednika afričkih zemalja koji su najavili finansijsku pomoć.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2018.

08:15

Afričke države zajedno za očuvanje basena Konga
Thinkstock

"Ako želimo da zaštitimo planetu, moramo naše privrede da pretvorimo u osnove održivog razvoja", rekao je marokanski kralj kome je Afrika prirotet spoljne politike.

Muhamed Šesti je na otvaranju samita "Komisija o klimi i Plavim fondovima za basen Konga" rekao je da se "ekološki izazov smatra pretnjom, a ne prioritetom".

Inicijativa "Plavi fondovi" je pokrenuta tokom ranijeg samita o klimi u Marakešu i sastoji se od finansiranja projekata za očuvanje šuma i voda u basenu Konga, kao i za poboljšanje uslova života za stanovništvo na tom području.

Basen Konga ima 220 miliona hektara šuma i predstavlja drugo šumsko područje po veličini u svetu, posle Amazonije.

Sama reka Kongo je po dužini druga najveća reka Afrike, posle Nila, a po količini vode je druga najveća u svetu, a sa dubinom većom od 220 metara, Kongo je i najdublja reka sveta.

Projekti koji će se finansirati treba da budu za poboljšavanje plovnih puteva, za izgradnju malih brana hidrocentrala, za povećanje sistema za navodnjavanje, za razvoj ribarstva i uzgoja riba, i za razvoj eko-turizma.

Samitu su prisustvovali i predsednik Ruande i Afričke unije Pol Kagame, predsednici Senegala, Angole, Gabona, Centralnoafričke Republike, Nigera, Gvineje, Ekvatorijalne Gvineje, Angole i države Sao Tome i Prinsipe.

Međutim, Demokratska Republika Kongo, najveća zemlja regiona i jedina kroz koju protiče reka Kongo, na samit je poslala samo ministra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: