Šta bi se desilo ako biste mogli da udahnete "vazduh" na Uranu?

Ako biste se kojim slučajem našli u prilici da udahnete vazduh na Uranu, ne biste se dobro proveli. Atmosfera te daleke planete miriše na trula jaja, a glavni razlog za to je sumporovodonik.

Život

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2018.

08:15

Šta bi se desilo ako biste mogli da udahnete
Thinkstock

Naučnici su dugo raspravljali o prisustvu tog gasa u atmosferi Urana. Sada su, zahvaljujući merenjima teleskopa na Havajima, dobili i prvu potvrdu, pošto su gas primetili iznad njegovih oblaka, prenosi Bi-Bi-Si.

To otkriće bi moglo da igra veliku ulogu u načinu formiranja spoljnih planeta Sunčevog sistema.

Iako su i ranije teleskopima vršena merenja sa Zemlje, a snimala ga je i svemirska sonda Vojadžer 2, sastav Urana nije bio poznat. Verovalo se da gustu atmosferu Urana ispunjavaju sumporovodonik (H2S) ili amonijak (NH3), ali za to nije bilo dokaza.

Sada su, pomoću teleskopa, infracrveno svetlo sa Urana razdvojili na sastavne delove, što im je omogućilo da otkriju koji gasovi su upijali svetlo sa Sunca i da potvrde prisustvo sumporovodonika, navodi se u studiji.

Sa druge strane, gasoviti džinovi Jupiter i Saturn se uglavnom sastoje od amonijaka.

"Gušenje i izlaganje temperaturi od minus 200 Celzijusa u atmosferi koja se većinom sastoji od vodionka, helijuma i metana uzeli bi svoj danak i mnogo pre nego bi uopšte mogli da osetite vazduh na Uranu", zaključuje doktor Patrik Irvin sa Univerziteta Oksford.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: