"Na nama je odgovornost da rešimo ovu katastrofu"

Na polovini puta između Kalifornije i Havaja, morske struje su skupile plutajuću deponiju plastike i ribarske opreme površine duplo veće od Francuske. Sedamdeset devet hiljada tona đubreta zagađuje okean, u mrežama se hvataju morske životinje, a ptice umiru sa stomacima punim plastike.

Život

Izvor: Nedeljnik

Utorak, 24.04.2018.

13:45

Foto: Thinkstock

Prvi pokušaj za rešavanje ove ekološke katastrofe od kada je otkrivena predložio je Bojan Slat, dvadesettrogodišnji Holanđanin rodom sa Istre.

"Problem zagađenja plastikom je uvek bio predstavljan kao nešto nerešivo, kao da možemo samo da se nadamo da ne pogoršamo situaciju. To mi je uvek bio mlak stav", kaže Slat čije reči prenosi Independent.

Rešenje je neka vrsta ogromnog morskog đubrovnika koji je, ironično, napravljen od plastičnih cevi. Te cevi se spajaju u luk za koji su zakačene najlonske zavese. Luk tako prikuplja otpad sa površine vode koji nosi morska struja. Brodovi će dolaziti na svakih 6 do 8 nedelja da čiste đubrovnike. Morska stvorenja mogu da mu pobegnu tako što plivaju ispod njega.

Ovo rešava problem velikih delova plastike, što znači da problem mikroplastike, majušnih delova koji plutaju, još uvek ostaje. Ipak, ovo rešenje pomaže kontrolisanju situacije, jer kada bi se veliki delovi ostavili u vodi, problem mikroplastike bi se u periodu od 10 godina pogoršao višestruko.

Početak akcije je zakazan za par nedelja, kada će iz luke u San Francisku krenuti prvi brodovi ka velikoj deponiji. Plan je da se lansira 60 đubrovnika, svaki dužine jednu milju.

Više od 90 procenata plastičnih predmeta se nikada ne reciklira. Naučnici pretpostavljaju da je svaka plastična stvar koja je ikad napravljena još uvek na zemlji u nekoj formi, ili na deponijama ili u okruženju. Plastici za jednokratnu upotrebu, poput flaša vode i escajga, treba 450 godina da se razgradi sama od sebe.

Bojan Slat se sa problemom prvi put upoznao kada je na ronjenju u Grčkoj sa 16 godina video više plastičnih kesa nego riba, piše Nedeljnik. Kasnije je napustio studije da bi osnovao kompaniju "The Ocean Cleanup".

Na internetu je od dobrovoljnih priloga kompanija sakupila 1.79 miliona dolara, da bi ukupan budžet projekta narastao do 32 miliona evra.

"Mi kao čovečanstvo smo ovaj problem stvorili, na nama je odgovornost da ga rešimo", izjavio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: