Ovo je posao koji će stvoriti prvog svetskog trilionera

Oni koji sanjaju o tome da postanu bogataši novog doba, ukoliko žele da počnu da rade na tome, moraće da počnu da razmišljaju van okivira - i to onih koje postavlja boravak na planeti Zemlji.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

21:42

Ovo je posao koji će stvoriti prvog svetskog trilionera
Thinkstock / Ilustracija

Sledeći sektor u kome će oni koji ga se prihvate, i bukvalno, moći da stvore veliko bogatstvo je, ni manje ni više, nego - rudarstvo. A prvi svetski milijarder koji se obogati rudarenjem (nema veze sa kriptovalutama), svoje bogatstvo će steći iskopavanjem ruda - u svemiru, tvrdi američka investiciona banka Goldman Saks.

A da se ovde zaista radi o "astronomskim" brojkama, bilionima i trilionima, potvrđuje i objašnjenje poznatog astrofizičara Nila Degrasa Tajsona, navodi RT.

"Postoji ogromni prostor neograničene energije i resursa. Dovoljno je samo da pogledate koliko se ratova vodi zbog pristupa resursima. A to bi moglo da postane stvar prošlosti jednom kad svemir postane naše dvorište", rekao je on.

Tajson predviđa da će prvi koji će se obogatiti rudarenjem u Svemiru biti onaj ko bude iskoristio prirodne resurse na asteroidima, budući su oni puni rude gvožđa, nikla i plemenitih metala - i to čak u mnogo većim koncentracijama nego na Zemlji.

Američka svemirska agencija NASA do je sada identifikovala više od 12.000 asteroida koji su od naše planete udaljeni oko 45 miliona kilometara, a to bogatstvo može biti budućnost dobre zarade.

Među prvima koji su to prepoznali je država Luksemburg, koja je počela sa ulaganjima čiji cilj je da postane svetski rudarski centar. Jedan od planova te male evropske države je da iz svog državnog budžeta obezbedi 223 miliona dolara, u ranoj fazi finansiranja, kao podršku kompanijama koje rade na projektima svemirskog rudarstva, kao i da ostvari saradnju sa dve vodeće kompanije u tom sektoru, Deep Space Industries i Planetary Resources, piše RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: