Oglasila se slavna glumica povodom izbegavanja jevrejskog Nobela

Američka glumica, rodom iz Izraela, Natali Portman izjavila je da ona ne podržava pokret bojkota, deinvestiranja i sankcija protiv Izraela i da je odlučila da ne prisustvuje ceremoniji dodele nagrade "Dženezis" (Genesis) u znak protesta protiv politike premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Život

Izvor: B92

Subota, 21.04.2018.

15:42

Oglasila se slavna glumica povodom izbegavanja jevrejskog Nobela
Foto: Getty

Zbog njene odluke ceremonija dodele nagrade, zakazana za jun, odmah je otkazana.

U saopštenju objavljenom prošle noći na Instagram nalogu, Portmanova je objasnila da je njena odluka da se ne pojavi na ceremoniji dodele takozvanog jevrejskog Nobela "pogrešno okarakterisana".

"Nisam želela da izgleda kako podržavam Benjamina Netanjahua koji bi trebalo da govori na ceremoniji", dodala je Portman.

Takođe je objasnila da ne podržava ni pomenuti pokret bojkota - BDS koji predvode Palestinci ni druge bojkote protiv Izraela.

"Nisam deo BDS pokreta i ne podržavam ga. Poput mnogih Izraelaca i Jevreja širom sveta, mogu biti kritična prema rukovodstvu u Izraelu bez želje da bojkotujem celu naciju", navela je Portman, dodavši da ceni izraelske prijatelje i porodicu, izraelsku hranu, knjige, umetnost, bioskop i ples.

Podsetila je da je Izrael osnovan pre tačno 70 godina kao utočište za izbeglice holokausta, ali da maltretiranje onih koji danas pate jednostavno nije u skladu s njenim jevrejskim vrednostima.

"Zato što brinem za Izrael moram stati protiv nasilja, korupcije nejednakosti i zloupotrebe moći", rekla je ona, upozorivši svoje pristalice da joj ne pripisuju reči koje nije direktno izgovorila, preneli su izraelski mediji.

Poruku je završila najavom da će dva miliona dolara nagrade dati izraelskim dobrotvornim organizacijama, a da će kasnije odrediti kojim.

Njen portparol je ranije najavio da glumica neće prisustovati ceremoniji, iako je dobitnica ovogodišnje nagrade i dodao da ona smatra da su nedavni događaji u Izraelu "uznemirujući".

Odluku Portmanove su oštro kritikovali izraelski zvaničnici, optuživši je da podržava bojkot protiv Izraela. Bilo je i apela da joj se oduzme državljanstvo te zemlje iz koje je otišla kada je imala tri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: