Najgadnije mesto na svetu: 6 milijardi bubašvaba na jednom mestu

Za mnoge ljude nešto najgadnije svetu su svakako bubašvabe. Za druge su neodoljiv specijalitet. A za neke su i kućni ljubimci koji služe medicini.

Život

Izvor: B92

Petak, 20.04.2018.

15:40

Najgadnije mesto na svetu: 6 milijardi bubašvaba na jednom mestu
foto: thinkstock

Jedna kineska farma uzgaja čak šest milijardi odraslih bubašva u medicinske svrhe, a ovo je prvi put u ljudskoj istoriji da se toliko mnogo insekata nalazi u zatvorenom prostoru.

Vlasnik farme je farmaceutska kompanija Good doctor iz Sjičangu u južnoistočnoj Kini. Farma je izgrađena od hiljada polica na kojima se nalazi hrana i voda, a sve to u jednoj velikoj betonskoj zgradi. Temperatura je odgovarajuća za bubašvabe, mrak je cele godine, a sistem na bazi veštačke inteligencije prati njihov razvoj.

Uzgoj bubašvaba u Kini uzrokovala je ubrzana industrija praškastog praha u Kini, patentirana kao sastojak tradicionalne kineske medicine, a kozmetičke kompanije koriste insekte kao jeftin izvor proteina. U Kini je 2013. godine zabeleženo oko 100 velikih farmi bubašvaba, a poljoprivrednici su mogli da zarade veliki novac. U slučaju farme u Sjičangu, najveće svetske farme bubašvaba, insekti odnosno njihovi proteini se pretvaraju u tečnost koju milioni Kineza koriste za lečenje respiratornih i gastroloških oboljenja sa lekarskim receptom.

U većini slučajeva ljudi koji koriste lek nemaju ideju da je napravljen od bubašvaba jer se u uputstvu za lek nalazi samo informacija o sastojku Periplaneta americana, što je naučno ime za američku bubašvabu.

U slučaju ljudske greške ili zemljotresa, milioni bubašvaba koje bi mogle da dospeju u prirodu izazvale bi katastrofu za 800.000 stanovnika Sjičanga, ali i šire.

Još 2013. godine oko milion bubašvaba pobeglo je sa jedne kineske farme. Lokalne vlasti su sprovele „dezinfekciju velikih razmera“ i pozvale stanovnike da ostanu mirni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: