Mapa svih zemalja kojima je Velika Britanija objavila rat

Nedavna anketa koju je sproveo YouGov pokazala je da 43 odsto Britanaca smatra da je Britanska imperija bila "dobra stvar", dok 44 odsto smatra da bi Britanci trebalo da budu ponosni na imperijalizam.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

18:10

Mapa svih zemalja kojima je Velika Britanija objavila rat
Foto: Thinkstock

Nedavno objavljena mapa zato bi mogla da vas začudi.

Naime, ako vam se čini da je crvena boja premalo zastupljena (označava svaku naciju u istoriji kojoj je ova zemlja objavila rat), trebalo bi imati u vidu da objavljivanje rata nije isto što i okupiranje tuđe teritorije.

Dakle, nema okupacije Indije, Foklandskog rata, niti Opijumskih ratova u Kini, inače bi bilo obeleženo skoro 90 odsto mape, piše Independent.
Every Nation Britain Has Declared War on [2300x3000] from r/MapPorn
Uprkos tome što je bila učesnik u mnogim sukobima od Drugog svetskog rata, Velika Britanija takođe od tada tehnički nije proglasila rat nijednoj zemlji.

Mapa je objavljena na sajtu Redit, a njen autor je korisnik OnlyRegister.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: