Čovekoliki robot "pretio" invazijom mašina u londonskom pabu

Gosti jednog londonskog paba bili su potpuno zatečeni kada je jedan od pivopija, koji je prethodno pričao o "invaziji humanoidnih robota", pred njima razbio čašu piva.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

09:40

Čovekoliki robot
Printscreen YouTube/NOW TV

Hiperrealistični robot po imenu Fred, u potpunosti napravljen prema liku londonskog glumca Tedroja Njuvela, sedeo je u pabu u zapadnom delu Londona. Ostale mušterije u početku nisu bile sumnjičave, ali su bile potpuno nespremne za ono što ih očekuje.

Humanoidni robot, za koga tvrde da se uopšte ne razlikuje od ljudi, počeo je da grdi ljude oko sebe, da bi u jednom trenutku razbio čašu piva o sto.

Robot Fred je, inače, napravljen kao deo promotivnih aktivnosti za televizijsku seriju "Westworld". Konstruisalo ga je pet inženjera kompanije "Engineered Arts", kojima je za taj posao bilo potrebno nešto više od 12 nedelja.

Oni su razvili nekoliko stotina hiljada linija kompjuterskog koda, kao i desetine hiljada komponenti, uključujući sofisticirani metalni skelet, kožu od silikona, pravu kosu, oči od akrila... a sve to je napravljeno nakon detaljnog 3D skerniranja glumca Tedroja Njuvela, piše Dejli mejl. Da bi testirali konačan rezultat svog tromesečnog rada, robotičari su Freda odveli u pab, u koji su postavili kamere kako bi snimili reakcije posetilaca.

Fred je u pabu nasumično započinjao razgovor sa ljudima. Njihove reakcije kretale su se u rasponu od potpune zbunjenosti do straha i nelagodnosti, zbog neobičnih pitanja koja je humanoid postavljao, kao što je na primer:

"Kakvo je vaše mišljenje o sasvim izvesnoj invaziji humanoidnih robota?"

Prisutni su bili svedoci planiranog "kvara" robota, koji je u jednom trenutku počeo da trepeće i otvara i zatvara usta, pre nego što je "dramatično" razbio čašu koja je stajala na stolu ispred njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: