Nemačko tužilaštvo odbilo da zabrani predstavu "Majn kampf"

Tužilaštvo u nemačkom gradu Konstancu odbilo je, u ime umetničke slobode, da zabrani satiričnu pozorišnu predstavu "Majn kampf", tokom koje je predviđeno deljenje kukastih krstova i žutih zvezda.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

08:52

Nemačko tužilaštvo odbilo da zabrani predstavu
Gettyimages / Ilustracija

Tužilaštvo je odbilo više žalbi podnetih pošto je teatar iz Konstanca obećao besplatan ulaz onima koji na rukavu nose trake sa kukastim krstom na premijeri komada 20. aprila, datuma rođenja Adolfa Hitlera.

Onima koji kupe kartu predlaže se da nose Davidovu zvezdu dok su u pozorištu, u znak solidarnosti sa žrtvama varvarstva nacionalsocijalizma, napisali su zvaničnici pozorišta preko interneta.

Nacistički simboli zabranjeni su u Nemačkoj, a pozorište je navelo da želi na ovaj način da pokaže koliko je lako korumpirati ljude.

Komad "Majn kampf" je crna komedija Mađara Georga Taborija (1914-2007) iz 1987. godine i odnosi se na programski pamflet koji je napisao Hitler kada je bio u zatvoru pre nego što je preuzeo vlast 1924-25. godine.

Nemačko-izraelsko društvo u oblasti Jezera Konstanc i Društvo za jevrejsko-hrišćansku saradnju pozvali su na bojkot komada.

Polemika oko predstave izbila je u trenutku kada se nemačke vlasti brinu zbog porasta antisemitizma.

Nemačka vlada je osudila navodni napad na Jevreje, koji je snimio jedan od napadnutih u Berlinu. Dvojica mladih koji su nosili kipu, tradicionalnu jevrejsku kapicu, napala su preksinoć u Berlinu trojica muškaraca, od kojih je najmanje jedan govorio arapski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: