"Meteorski dijamanti" dokaz su postojanja izgubljene planete

Kamen iz Svemira koji je u sebi sadržao dijamante, a koji je eksplodirao u atmosferi 2008. godine, deo je izgubljene planete koja je pripadala ranom Sunčevom sistemu.

Život

Izvor: B92, BBC

Sreda, 18.04.2018.

15:10

Thinkstock / Ilustracija

Ta planeta "predak" postojala je pre nekoliko milijardi godina, pre nego što se raspala u sudaru, i bila velika kao Merkur ili Mars. Tim naučnika smatra da su pritisci potrebni da bi nastao takav dijamant bili mogući samo na planti te veličine.

Naučnici su, pomoću tri različite vrste mikroskopa, uspeli da uoče sastav dijamantskog kamenja, koje je pronađeno 2008. godine u Nubijskoj pustinji na severu Sudana.

Neki materijali od kojih se kamenje sastoji mogu da nastanu samo pri pritisku većem od 20 gigapaskala, a takvi uslovi su mogući samo unutar "velikog planetarnog tela", piše Bi-Bi-Si.

Farhang Nabiei, iz Federalne politehničke škole iz Lozane, i njegove kolege navode da njihova merenja pružaju "prvi uverljiv dokaz o postajnju tako velikog nebeskog tla posle njegovog nestanka". Njihova otkrića, takođe, podržavaju teoriju da su planete današnjeg Sunčevog sistema nastale od ostataka više desetina "proto-planeta".

Meteoriti nastali iz takvih sudara kategorisani su kao svemirsko kamenje - ureiliti, koji spadaju u manje od jednog procenta objekata koji se sudaraju sa Zemljom. Naučnici smatraju da bi svi ureilitni asteroidi mogli biti ostaci iste proto-planete.

"Nebeska tela veličine Marsa su bila uobičajna. Ona su se ili gomilala i srastala, formirajući veće planete, ili su se sudarala sa Sunce, ili su bila izbacivana iz Sunčevog sistema. Studija pruža uverljive dokaze da su proto tela od urelita formirala jednu veliku 'izgubljenu' planetu, pre nego što je ona uništena u sudaru", zaključili su švajcarski naučnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: