- Vesti -

NASA lansira satelit za otkrivanje "crvenih patuljaka" / VIDEO

Novi satelit svemirske agencije NASA, dizajniran da otkriva svetove slične Zemlji oko zvezda iz našeg solarnog Sistema, biće večeras lansiran raketom Spejs Iks sa Floride.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube/The New York Times
Printscreen YouTube/The New York Times

Satelit TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) biće lansiran u 18.30 po lokalnom vremenu iz stanice Kejp Kanaveral. Njegova misija će trajati dve godine i koštaće 337 miliona dolara, prenosi Rojters.

Satelit TESS projektovan je da nadogradi rad svemirskog teleskopa Kepler, koji je otkrio najveći broj od oko 3.700 egzoplaneta dokumentovanih od strane astronoma tokom proteklih 20 godina.

Kako se navodi, NASA očekuje da će precizno moći da utvrdi hiljade nepoznatih svetova, od kojih je oko 100 možda veličine Zemlje ili duplo veće od nje.

Očekuje se i da se TESS fokusira na oko 200.000 unapred odabranih zvezda koje su bliže Zemlji, ali i na zvezde koje naučnici nazivaju "crveni patuljci", a koje su manje, hladnije i postoje duže nego Sunce.

Postoji velika verovatnoća da su zvezde "crveni patuljci" veličine Zemlje, pa su time su potencijalno pogodnije za bliže istraživanje.

Vesti

Zašto je u Srbiji sve češće pitanje "Čiji si ti, mali?"

Kada muškarac sumnja u vernost svoje žene, moze se javiti jos jedna, strašnija sumnja... da li je dete koje je odgajao njegovo ili možda ne?! U priči Exploziva koja sledi videćete muskarce koji su se suočili sa tim, za njih strašnim DNK testom i papirom čiji sadržaj menja njihovu, ali i sudbine njihovih porodica.

Vesti četvrtak 19.04. 11:45 Komentara: 0
strana 1 od 3782 idi na stranu