- Vesti -

Popularne pošalice sa Fejsa i Tvitera postojale su pre 100 godina

Svaki dan na društvenim mrežama se pojavljuju nove fotografije praćene šaljivim tekstom, koje za kratko vreme postaju viralne i osvajaju internet "na juriš".

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Brzo se prevode na razne jezike, stavljaju u lokalne konetekste, ostajući tako prisutne u sajberprostoru mesecima.

Moglo bi se pretpostaviti da meme postoje od kada i društvene mreže, forumi ili programi i "sobe" za četovanje. Ta pretpostavka bi se, međutim, pokazala kao netačna.

Još tokom daleke druge decenije 20. veka, satirični magazin "Sudija" (engl. Judge), objavio je seriju kratkih stripova, koji skoro da se uopšte nisu razlikovali od stila i načina na koji "funkcionišu" današnje meme, piše Indy100.

Možda najbolji primer toga je stip od dve slike, koji prikazuje čoveka koji na prvoj izgleda kao "nalickani" dženlmen, dok je na drugoj slici identično obučen ali nešto čudnijeg i neuglednijeg izgleda.

Tekst koji prati katki strip iz dvadesetih glasi:

"Ovako mislite da izgledate kad sevaju blicevi", piše ispod prve slike.

"A ovako zaista izgledate", stoji ispod druge.

Ovaj crtež, koji je poslednjih dana postao veoma popularan na društvenim mrežama, deo je stripskog serijala pod imenom "With College Wits". Bio je objavljen u julu 1921. godine.

Vesti

Kesić o višedecenijskom paklu jednog od najopasnijih opijata

Bolest zavisnosti godinama je jedan od ključnih problema mladih, ali neki ostaju navučeni čak i u zrelim godinama. Čov(j)ek o kome je reč, već tri decenije živi u paklu najgoreg opijata - vlasti. U pitanju je očigledno fenomen, budući da i pored višedecenijske adikcije danas izgleda bolje nego na svom početku. Pogledajte kako je Zoran Kesić analizirao njegov slučaj.

Vesti sreda 25.04. 18:18 Komentara: 2

Bivši pilot JNA o susretu sa NLO: To sigurno nije bio avion

Čudni leteći objekat na nebu. Svetleća kugla koja se neobično kreće. Mnogo smo puta čuli ovakve priče. Ali kada vam o poteri za NLO svedoči pilot JNA, onda priča dobija potpuno drugačiji ugao jer juriti leteći tanjir u avionu MIG 21 retko je ko imao priliku da pokuša. Kako je izgledala jurnjava za NLO poledajte u prilogu iz Eksploziva.

Vesti sreda 25.04. 11:50 Komentara: 28
strana 1 od 3791 idi na stranu