Popularne pošalice sa Fejsa i Tvitera postojale su pre 100 godina

Svaki dan na društvenim mrežama se pojavljuju nove fotografije praćene šaljivim tekstom, koje za kratko vreme postaju viralne i osvajaju internet "na juriš".

Život

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

08:15

Popularne pošalice sa Fejsa i Tvitera postojale su pre 100 godina
Thinkstock / Ilustracija

Brzo se prevode na razne jezike, stavljaju u lokalne konetekste, ostajući tako prisutne u sajberprostoru mesecima.

Moglo bi se pretpostaviti da meme postoje od kada i društvene mreže, forumi ili programi i "sobe" za četovanje. Ta pretpostavka bi se, međutim, pokazala kao netačna.

Još tokom daleke druge decenije 20. veka, satirični magazin "Sudija" (engl. Judge), objavio je seriju kratkih stripova, koji skoro da se uopšte nisu razlikovali od stila i načina na koji "funkcionišu" današnje meme, piše Indy100.

Možda najbolji primer toga je stip od dve slike, koji prikazuje čoveka koji na prvoj izgleda kao "nalickani" dženlmen, dok je na drugoj slici identično obučen ali nešto čudnijeg i neuglednijeg izgleda. Tekst koji prati katki strip iz dvadesetih glasi:

"Ovako mislite da izgledate kad sevaju blicevi", piše ispod prve slike.

"A ovako zaista izgledate", stoji ispod druge.

Ovaj crtež, koji je poslednjih dana postao veoma popularan na društvenim mrežama, deo je stripskog serijala pod imenom "With College Wits". Bio je objavljen u julu 1921. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: