- Vesti -

Ogroman asteroid proleteo "alarmantno blizu Zemlje"

Asteroid, koji prema procenama stručnjaka ima nešto više od 45 metara u prečniku, prošao je "alarmantno blizu Zemlje", u nedelju ujutro, samo nekoliko sati pošto su ga astronomi prvi put primetili.

Izvor: B92, Time.com
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Ovo nebesko telo, nazvano Asteroid 2018 GE3, najbliže Zemlji našlo se oko 2 sata i 40 minuta (po severnoameričkom istočnom vremenu), kada je primećen na oko 190.000 kilometara udaljenosti od Zemlje.

To je bliže Zemlji od Meseca, koji orbitira na razdaljini od oko 385.000 kilometara od naše planete. GE3 je, takođe, prošao blizu Meseca, kasnije toga jutra, na svom putu oko Sunca, prenosi Tajm.

Ovaj asteroid bi mogao da bude čak do šest puta veći od meteorita koji je pao kod ruskog grada Čeljabinska. Taj meteorit je eksplodirao iznad centralne Rusije 15. februara 2013. godine.

Kada je veliki kamen ušao u zemljinu atmosferu izazvao je veliku svetlu munju, a hiljade manjih fragmenata rasulo se po regionu Čeljabinska, razbijajući prozore i oštećujući atomobile. Komadi meteorita povredili su oko 1.500 ljudi.

Da je GE3 ušao u Zemljinu atmosferu, naučnici pretpostavljaju da bi efekti bili slični, samo što bi šteta bila ozbiljnija i veća, uz potencijalno još veći broj povređenih.

Asteroid je primetila Lunarna i planetarna laboratorija Univerzitata Arizone u Tusonu, koja je deo Nasinog projekta "Catalina Sky Survey".

Vesti

Gde Srbi putuju za 1. maj? /VIDEO

O aranžmanima za Novu godinu i za letovanje razmišlja se mesecima unapred, a nekada se isto tako razmišljalo i za 1. maj. Ako se može verovati turističkim agencijama, to vreme se vratilo, a produženi vikend koristi se ne samo za roštiljanje, već i za posetu atraktivnim turističkim destinacijma.

Vesti ponedeljak 30.04. 19:25 Komentara: 8

Hladno pivo kod Zorana Kesića / VIDEO

Ukoliko ste u subotu propustili 135. epizodu emisije "24 minuta sa Zoranom Kesićem" na O2 televiziji, propustili ste i gostovanje legendarnog zagrebačkog benda Hladno pivo i njegovog frontmena Mileta Kekina. Taj propust sada možete da ispravite na sajtu b92.net.

Vesti ponedeljak 30.04. 16:00 Komentara: 0
strana 1 od 170 idi na stranu