- Vesti -

Zabrinjujuće otkriće: Evropska prestonica propada u zemlju

Samo u toku ove godine, širom Rima - glavnog grada Italije, otvorile su se čak 44 rupe u zemlji. To znači da se svakih nekoliko dana u asfaltu pojavi novi krater.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovi krateri obično su veličine manje sobe, po nekoliko metara u dužini i širini, ali i u dubini.

U februaru je šest automobila propalo u rupu duž ulice Via Livio Andronio, a evakuisane su cele zgrade.

Gardijan piše da ovo nije novi fenomen: od 2010. godine, u proseku se u Rimu pojavi po 90 rupa u zemlji.

U toku 2014. bilo ih je 104, ali će 2018. svakako postaviti novi rekord.

Problem se očigledno pogoršava, a ulice polako počinju da liče na "crni sir ementaler", dok se svi u Italiji pitaju zašto zemlja "propada kao pijanac".

Pojedini za ovu pojavu krive kišu.

Naime, Rimljani su navikli da tokom cele zime nose naočare za sunce, ali u proteklih šest meseci, vreme je bilo najvlažnije u istoriji.

U septembru prošle godine zatvoren je metro zbog nabujalih reka koje su poplavile pokretne stepenice, a stanice metroa ličile su na ogromne tuš kabine u koje kroz pukotine na plafonu curi voda. Hiljade vozila našlo se u vodi do retrovizora.

U novembru je utakimica fudbalskog kluba Lacio protiv Udinezea odložena zbog jake kiše, a prošle nedelje bilo je više slučajeva poplava u metrou.

U nekoliko proteklih meseci u centralnoj Italiji palo je za 141 odsto više kiše nego što je to uobičajeno.

Kiša je veliki problem i zbog geologije grada. Veći deo Rima izgrađen je na mekim sedimentima, što znači da voda ispira male taloge koji tlu pružaju čvrstinu.

Mekoj zemlji ne odgovaraju ni zemljotresi ni vibracije neprestanog saobraćaja u gradu.

Dodatna voda ne dolazi s neba, već od ostataka podzemnih struktura. Antički akvadukti, poput Verđinea koji isporučuje vodu fontani Trevi, još su u upotrebi. Zbog njihovog curenja, na putu od slatkovodnih jezera regije Lacio do slavina u domovima Rimljana, gubi se 50 odsto vode.

Mnogi delovi gradske kanalizacije takođe su napravljeni od opeke i pločica, a svemu tome doprinosi i činjenica da se ispod površine grada nalazi oko 32 kvadratna kilometra tunela, šupljina, katakombi i kamenoloma.

Gradsko veće je na mnogo načina pogoršalo situaciju, piše Gardijan, navodeći da su njegovi članovi trajno korumpirani i hronično nekompetentni.

Tenderi za popravke ulica traju godinama zbog birokratije, a kada ugovor konačno bude potpisan, kompanije često loše zakrpe puteve.

Istovremeno, zbog oštećenja vozila i loma kostiju usled padova, za osiguranja se plaćaju ogromne sume, piše Klix.

Rimljani se s ovim problemima nose uz karakterističan humor. Uz smeh kažu da je Honda svoj istraživački centar preselila u Rim jer ovaj grad ima najgore ulice na svetu na kojima mogu da testiraju amortizeri automobila.

Ipak, rupe su ozbiljan podsetnik na ekstremne vremenske uslove i nesposobnost birokratije da izađe na kraj s njima.

Prošlog meseca, bivši gradonačelnik Đenove Marta Vinćenci osuđena je na pet godina zatvora jer nije preduzela neophodne bezbednosne mere tokom poplava 2011. godine, u kojoj su smrtno stradale četiri žene i dvoje dece.

Vesti

Kesić o višedecenijskom paklu jednog od najopasnijih opijata

Bolest zavisnosti godinama je jedan od ključnih problema mladih, ali neki ostaju navučeni čak i u zrelim godinama. Čov(j)ek o kome je reč, već tri decenije živi u paklu najgoreg opijata - vlasti. U pitanju je očigledno fenomen, budući da i pored višedecenijske adikcije danas izgleda bolje nego na svom početku. Pogledajte kako je Zoran Kesić analizirao njegov slučaj.

Vesti sreda 25.04. 18:18 Komentara: 2

Bivši pilot JNA o susretu sa NLO: To sigurno nije bio avion

Čudni leteći objekat na nebu. Svetleća kugla koja se neobično kreće. Mnogo smo puta čuli ovakve priče. Ali kada vam o poteri za NLO svedoči pilot JNA, onda priča dobija potpuno drugačiji ugao jer juriti leteći tanjir u avionu MIG 21 retko je ko imao priliku da pokuša. Kako je izgledala jurnjava za NLO poledajte u prilogu iz Eksploziva.

Vesti sreda 25.04. 11:50 Komentara: 28
strana 1 od 3791 idi na stranu