- Vesti -

"Teslini ostaci u muzeju? Onda pevači da budu u kafanama?"

Na svakih nekoliko godina pitanje mesta na kojem će se nalaziti urna sa ostacima velikog Nikole Tesle ponovo je aktuelna u srpskoj javnosti.

Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Ovog puta to se dogodilo nakon što je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević za vaskršnje izdanje lista "Pravoslavlje" rekao da bi urne naučnika Nikole Tesle i posmrtni ostaci Mihajla Pupina trebalo da budu u Hramu Svetog Save, čemu se protivi deo naučne zajednice.

Tim povodom gosti jutarnjeg programa Prve bili su upravo Vukosavljević i Milan Šuvakov iz inicijative "Odbranimo Teslu".

Prema Vukosavljevićevim rečima, formalna nadležnost oko tog pitanja je na gradskoj vlasti, ali o tome treba razgovarati i debatovati.

"Pitali su me šta mislim i rekao sam - moj lični stav je da urna sa ostacima Nikole Tesle treba da bude u Hramu Svetog Save", istakao je Vukosavljević.

Na pitanje da li to znači da će Ministarstvo kulture pokrenuti određene korake u tom smeru, Vukosavljević je odgovorio odrično:
"Želimo samo da pokrenemo javni dijalog, da o tome pričaju institucije, Vlada, NVO, građani… To su odluke koje su od temeljnog značaja za kulturu i ne treba ih donositi iza neke zavese".

Naučnik i jedan od pokretača inicijativa "Odbranimo Teslu" Milan Šuvakov kaže da je njegov stav, "kao i većine građana", da je Teslinim ostacima mesto tamo gde su njegovi potomci želeli da bude – u muzeju.

"Osim toga, kao naučnik mislim da oni treba da se nalaze tamo gde su njegovi izumi", istakao je Šuvakov i upitao da li Vukosavljević "sprovodi agendu neke verske organizacije" zato što se bavi temom Tesline urne ili je reč o "izlaznoj strategiji pošto mu se klima fotelja".

"Kada je reč o fotelji to nema nikakve veze, mandati se dobijaju i gube. A da li sam član neke verske organizacije ili ne… Da li ste vi član neke militantne ateističke organizacije", odgovorio je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, neprimereno je savremenim društvima da se ostaci nekog čoveka, bio on naučnik ili umetnik, nalaze u ustanovi ili muzeju.

"Od Egipta, Vavilona, Sumera, pao i u neolitu… Ljudi su se uvek sahranjivali na grobljima ili verskim objektima, a nešto kasnije u mauzolejima. To da se urna sa nečijim ostacima nalazi u muzeju je jedinstven i loš primer. Prema toj analogiji, onda bi ostaci književnika trebalo da budu u bibliotekama, o pevača narodne muzike u kafanama", naveo je Vukosaljević.

"U londonskom Vestminsteru se nalaze ostaci dvojice naučnika koji su uzdrmali sve temelje vere – Njutna i Darvina, iako su bili toliko omraženi kod crkve. Međutim, zbog protoka vremena i jedinstva nacije oni se nalaze na tom mestu. Tamo će biti sahranjen i Stiven Hoking. A to da li su vernici ili ne nema nikakve veze. Potpuna analogija toga postoji i u Beogradu – u porti Saborne crkve sahranjeni su Vuk Karadžić i Dositej koji za života nije mogao biti udaljeniji od crkve", dodao je on.

Šuvakov je nakon toga istakao da je urnu sa Teslinim ostacima u Beograd tokom SFRJ preneo njegov potomak Sava Kosanović i da je zato u muzeju.

Vukosavljević je odgovorio da se više puta video sa Vilijamom Terbom, koji je jedini Teslin potomak, i da je on "pokazao otvorenost za rešenje ako se procedura pokrene".

Šuvakov je tu istakao da je preko Fejsbuka grupu "Odbranimo Teslu" podržalo 50.000 ljudi, kao i da se oni protive ideji "nezakonitog preseljenja urne", na šta je ministar Vukosavljević rekao da razgovarati o tom pitanju nije nezakonito.

"Kosanović je sa Teslinim ostacima napravio jednu gadost, ako moram to tako da kažem. Bez ikakve volje Nikole Tesle i njegovih rođaka izvršio je kremaciju sina pravoslavnog sveštenika na svoju ruku. A zbog čega je urna u muzeju? Zvanični dokumenti ne postoje, ali svedoci kažu da je o tome odlučivao lično Tito koji nije hteo da Tesla bude sahranjen na Novom groblju", naveo je Vukosavljević.

Osim toga, on je istakao i da su u crkvama sahranjeni i Rene Dekart, Galileo Galilej i Nikola Kopernik.

"Ideja da se Teslini ostaci premeste u Hram Svetog Save nije presedan, već je u skladu sa svetom. Pupin je, eto, sahranjen u Americi, ali na groblju pored svoje supruge. Niko se ne sahranjuje u muzejima", istakao je on i dodao da Hram Svetog Save treba da postane "srpski duhovi panteon" u kojem bi bili sahranjivani veliki srpski naučnici.

Vesti

Kesić o višedecenijskom paklu jednog od najopasnijih opijata

Bolest zavisnosti godinama je jedan od ključnih problema mladih, ali neki ostaju navučeni čak i u zrelim godinama. Čov(j)ek o kome je reč, već tri decenije živi u paklu najgoreg opijata - vlasti. U pitanju je očigledno fenomen, budući da i pored višedecenijske adikcije danas izgleda bolje nego na svom početku. Pogledajte kako je Zoran Kesić analizirao njegov slučaj.

Vesti sreda 25.04. 18:18 Komentara: 1

Bivši pilot JNA o susretu sa NLO: To sigurno nije bio avion

Čudni leteći objekat na nebu. Svetleća kugla koja se neobično kreće. Mnogo smo puta čuli ovakve priče. Ali kada vam o poteri za NLO svedoči pilot JNA, onda priča dobija potpuno drugačiji ugao jer juriti leteći tanjir u avionu MIG 21 retko je ko imao priliku da pokuša. Kako je izgledala jurnjava za NLO poledajte u prilogu iz Eksploziva.

Vesti sreda 25.04. 11:50 Komentara: 26
strana 1 od 3790 idi na stranu