- Vesti -

Uskoro će biti naplaćivan ulazak u crkvu? / VIDEO

Nedavno je saopšteno da će uskoro turistima biti naplaćivan ulazak u Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima. Da li će baš svi turisti morati da plate, i zbog čega je odlučeno da bude uvedena takozvana objedinjena naplata za posete objektima Eparhije sremske i Karlovačkoj gimnaziji?

Sanja Ignjatović EkerIzvor: B92
Podeli

Sremske Karlovce godišnje poseti više od 200 hiljada turista. Niko iz njih nije otišao, a da prethodno niije ušao u Sabornu crkvu.

Tako i ova grupa iz Turske. Najpre su zamolili za jedan selfi sa starešinom crkve.

Prethodno od oca Jovana saznajemo kako se turisti ponašaju u hramu.

"Performanse izvode tu, pa se penju, sedaju. Sva ova oštećenja na pozlati, to je sve od tih njihovih sedenja", kaže otac Jovan.

U te navike turista ubrzo smo se i sami uverili, i to usred snimanja emisije:

Kada je nekako uveden red u hramu, saznajemo šta je razlog uvedene odluke da organizovanim turističkim grupama koje vodi domaćin crkve bude naplaćivan ulaz.

"Razlog je vrlo jednostavan. Činjenica je da ne uspevamo da kontrolišemo toliki broj ljudi koji dolaze, a s druge strane, činjenica je da se oštećuje crkveni mobilijar. Hram je značajan zbog mnogo čega, pa zahteva održavanje i pravilnu prezentaciju", objašnjava otac Jovan.

Zbog ovog poslednjeg će i biti angažovan gostoprimac crkve, čiju će uslugu turisti zapravo i plaćati kada krene takozvana objedinjena naplata turističkih poseta Karlovačkoj gimnaziji i objektima Eparhije sremske.

Tako će cena ulaznice za sve ove objekte iznositi 470 dinara.

Ako žele da posete samo Sabornu crkvu sa gostoprimcem, to će ih koštati 120 dinara.

"U pitanju je naplata onoga što se obilazi sa vodičem. Normalno, svaki opjedinac i dalje može da uđe u crkvu, a da ne plati nikakvu ulaznicu", kaže Jasmina Beljan Iskrin, direktorka turističke organizacije Sremskih Karlovaca.

Nikakvu ulaznicu nisu platili ni turisti iz Turske, jer su bili u poseti bez gostoprimca crkve.

Selfijem su počeli obizalak, selfijem ga i završili.

strana 1 od 173 idi na stranu