Medvedice promenile ponašanje zbog straha od ljudi

Medvedi su promenili način na koji čuvaju svoje mladunce i to samo kako bi ih zaštitili od ljudi, pokazuju nova istraživanja.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.03.2018.

16:30

Medvedice promenile ponašanje zbog straha od ljudi
foto: thinkstock

Medvedice u Švedskoj ostaju sa svojim mladuncima u proseku dve i po godine, što je skoro godinu dana duže nego ranije.

Istraživanje je pokazalo da medvedice žele da njihovi mladunci obavezno prežive, što je razlog njihovog dužeg ostanka uz njih.

Između 2010. i 2014. godine švedski lovci ubijali su preko 300 medveda godišnje. Uprkos tome, Švedska, kao i mnoge druge zemlje, zabranjuje lov na porodicu medveda.

“Ženka medveda ima četiri puta veće šanse da bude upucana u Švedskoj nego ona sa mladuncima“, kaže profesor Džon Svenson sa norveškog Univerziteta.

Strah da će biti upucane zajedno sa svojim mladuncima učinio je da se promeni njihovo ponašanje prema mladuncima, uz koje ostaju sada još jednu godinu duže, jer su i same tako bezbednije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: