- Vesti -

Kao iz horora: Zabeležen jedan od najređih prizora na svetu

Na retkom snimku, nastalom stotinama metara ispod površine Atlantskog okeana, prvi put je snimljeno parenje ribe ribolovca (eng. anglerfish).

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Za snimak je zaslužna naučno orijentisana fondacija Rebikof-Nigeler, a prvi ga je objavio magazin Sajens, čime je zapanjio biologe širom sveta.

Video je nastao na oko 800 metara dubine u severnom Atlantiku, a prikazuje ženku koja se polako njiše napred-nazad.

Ako se pogleda malo bolje, moguće je uočiti malog mužjaka koji visi s njenog stomaka kao "seksualni parazit", piše Nacionalna geografija.

Za njihovo bizarno ponašanje tokom parenja naučnici već znaju, s obzirom na pronađene mrtve mužjake pričvršćene na mrtve ženke.

Ali, zbog intenzivne podvodne okoline u kojoj žive ribe ribolovci, ta misteriozna stvorenja iz dubina retko se uopšte viđaju živa van svog prirodnog staništa, i teško ih je proučavati.

Ovo je tek treći slučaj da je snimljeno njihovo ponašanje, a prvi put ritual parenja.

Osim toga, snimak prikazuje vrstu ribolovca sa strukturom kakva još nije viđena na ribi.

Dok su kod sličnih ribolovaca, kojih širom svetskih okeana ima barem 200 vrsta, svetleća vlakna funkcionisala kao jedinica, čini se da kod ove vrste ribe ona funkcionišu zasebno, svaka sa svojom grupom mišića i nerava.

Snimak je nastao 2016. godine, u dubinama nedaleko od portugalskog ostrva Sao Horhe, a objavljen je tek nedavno. Ekskurzija, tokom koje su Kirsten i Joahim Jakobsen zabeležili redak prizor, trajala je pet sati.

Posebna podmornica, kojom je video snimljen, u pogonu je od 2013. godine, i jedna je od retkih svoje vrste u svetu.

Vesti

Uskoro će biti naplaćivan ulazak u crkvu? / VIDEO

Nedavno je saopšteno da će uskoro turistima biti naplaćivan ulazak u Sabornu crkvu u Sremskim Karlovcima. Da li će baš svi turisti morati da plate, i zbog čega je odlučeno da bude uvedena takozvana objedinjena naplata za posete objektima Eparhije sremske i Karlovačkoj gimnaziji?

Vesti subota 31.03. 18:45 Komentara: 26
strana 1 od 173 idi na stranu