Kao iz horora: Zabeležen jedan od najređih prizora na svetu

Na retkom snimku, nastalom stotinama metara ispod površine Atlantskog okeana, prvi put je snimljeno parenje ribe ribolovca (eng. anglerfish).

Život

Izvor: Radiosarajevo.ba

Subota, 24.03.2018.

19:55

Kao iz horora: Zabeležen jedan od najređih prizora na svetu
Foto: YouTube Screenshot

Za snimak je zaslužna naučno orijentisana fondacija Rebikof-Nigeler, a prvi ga je objavio magazin Sajens, čime je zapanjio biologe širom sveta.

Video je nastao na oko 800 metara dubine u severnom Atlantiku, a prikazuje ženku koja se polako njiše napred-nazad.

Ako se pogleda malo bolje, moguće je uočiti malog mužjaka koji visi s njenog stomaka kao "seksualni parazit", piše Nacionalna geografija.

Za njihovo bizarno ponašanje tokom parenja naučnici već znaju, s obzirom na pronađene mrtve mužjake pričvršćene na mrtve ženke.

Ali, zbog intenzivne podvodne okoline u kojoj žive ribe ribolovci, ta misteriozna stvorenja iz dubina retko se uopšte viđaju živa van svog prirodnog staništa, i teško ih je proučavati. Ovo je tek treći slučaj da je snimljeno njihovo ponašanje, a prvi put ritual parenja.

Osim toga, snimak prikazuje vrstu ribolovca sa strukturom kakva još nije viđena na ribi.

Dok su kod sličnih ribolovaca, kojih širom svetskih okeana ima barem 200 vrsta, svetleća vlakna funkcionisala kao jedinica, čini se da kod ove vrste ribe ona funkcionišu zasebno, svaka sa svojom grupom mišića i nerava.

Snimak je nastao 2016. godine, u dubinama nedaleko od portugalskog ostrva Sao Horhe, a objavljen je tek nedavno. Ekskurzija, tokom koje su Kirsten i Joahim Jakobsen zabeležili redak prizor, trajala je pet sati.

Posebna podmornica, kojom je video snimljen, u pogonu je od 2013. godine, i jedna je od retkih svoje vrste u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: