Kratko zatišje: Jedan od najvećih problema čovečanstva opet raste

Ispuštanje štetnog ugljen-dioksida, vezanog za proizvodnju energije, ponovo je poraslo u 2017. godini nakon trogodišnje stagnacije, saopštila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA). Nova vest potvrđuje da svet ne ulaže dovoljno napora u borbu protiv klimatskih promena.

Život

Izvor: hina

Petak, 23.03.2018.

08:10

Kratko zatišje: Jedan od najvećih problema čovečanstva opet raste
Foto: Thinkstock / ilustracija

Zbog snažnog poljoprivrednog rasta, globalna potražnja za energijom prošle godine porasla je za 2,1 odsto, konstatovala je agencija u najnovijem izveštaju.

Oko 70 odsto te veće potražnje podmireno je iz fosilnih goriva - nafte, gasa i uglja – zbog čega je ispuštanje ugljen-dioksida vezano za proizvodnju energije poraslo na globalnom nivou za 1,4 odsto nakon tri godine stagnacije.

Ostatak povećane potražnje uglavnom je podmiren iz obnovljivih izvora.

"Značajan rast globalnih emisija ugljen-dioksida vezan za energiju u 2017. godini govori nam da trenutni napori u okviru borbe protiv klimatskih promena ni izdaleka nisu dovoljni", konstatovao je u saopštenju izvršni direktor IEA-e Fejt Birol.

"Na primer, dramatično je oslabio tempo poboljšanja globalne energetske efikasnosti, s obzirom na to da su tvorci mera stavili manji naglasak na to područje", dodao je Birol.

Ukupno povećanje emisije ugljen-dioksida potisnulo je u drugi plan značajna poboljšanja u pojedinim zemljama, uključujući i velikog zagađivača SAD koje su zabeležile najveći pad štetnih emisija zahvaljujući pojačanoj upotrebi obnovljivih izvora energije.

Emisije su smanjene i u Velikoj Britaniji, Meksiku i Japanu, ističe IEA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: