- Vesti -

Ovo su najčuveniji citati Stivena Hokinga

Čuveni britanski astrofizičar Stiven Hoking, koji je umro danas u 77. godini, poznat je i po svojim filozofskim izjavama. Navodimo njegove najčuvenije citate.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

O pitanju zašto postoji univerzum:

"Ako na to nađemo odgovor, to bi bio najveći trijumf ljudskog razuma - jer bismo tada poznavali misao Boga i znali bismo duh Boga." (Iz "Kratke istorije vremena", 1988. godine)

O svojoj bolesti:

"Nada mi je svedena na nulu sa 21 godinom. Sve od tada je dobitak." (Intervju za Njujork tajms u decembru 2004. godine).

"Živeo sam pet decenija više nego što su mi prognozirali lekari. Pokušao sam dobro da iskoristim svoje vreme... Zato što svaki dan može da mi bude poslednji želim da izvučem najbolje iz svakog minuta." (U dokumentarcu "Hoking" iz 2013. godine)

O svojoj slavi:

"Nedostatak moje slave je da ne mogu nigde da idem a da me ne prepoznaju. Ništa ne vredi da stavim naočare za sunce ili periku, kolica me izdaju." (Intervju za italijansku televiziju, decembar 2006)

O intelektualcima koji se hvale:

"Osobe koje se hvale o svojoj inteligenciji su gubitnici." (Razgovor za Njujork tajms, decembar 2004.)

O savršenstvu:

"Bez nesavršenosti vi i ja ne bismo postojali." (U dokumentarcu "Into The Univers", na kanalu Diskaveri, 2010.)

O vanzemaljcima:

"Ako nas vanzemaljci posete jednog dana, mislim da bi rezultat bio sličan onome što se desilo kada se Kristofer Kolumbo iskrcao u Americi, ne baš pozitivan rezultat za Indijance." (U dokumenarcu "Into the Universe", Diskaveri kanal, 2010. godina)

O veštačkoj inteligenciji:

"Primitivni oblici veštačke inteligencije koje već imamo pokazali su se vrlo korisnim. Međutim, mislim da bi razvoj potpune veštačke inteligencije mogao da znači kraj za ljudsku rasu." (za BBC, decembar 2014)

O smrti:

"Živim sa perspektivom rane smrti 49 godina. Nije me strah smrti, ali se ne žurim da umrem. Ima toliko stvari koje još treba da uradim." (Intervju za "Gardijan", maj 2011.)

strana 1 od 173 idi na stranu