- Vesti -

Svet se oprašta od Stivena Hokinga

Poznati fizičar Stiven Hoking preminuo je danas, u 77. godini života. Brojne ličnosti iz sveta nauke, ali i zabave oprostile su se danas na društvenim mrežama od jednog od najvećih umova današnjice.

Izvor: B92 / Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Pamtićemo Stivena Hokinga, renomiranog fizičara i ambasadora nauke. Njegove teorije otključale su čitav univerzum mogućnosti koje mi i svet danas istražujemo. Leteo nam kao supermen u mikrogravitaciji, kao što si rekao astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2014. godine", napisala je NASA uz objavljeni video na Tviteru.

"Ostao je intelektualni vakuum iza njega. Ali, on nije prazan. Zamislite ga kao energetski vakuum, protkan platnom prostor-vremenskog kontinuuma koje se opire zakonima fizike. Počivaj u miru Stivene Hokinže", napisao je na svom Tviter profilu fizičar Nil Degras Tajson.

I popularna pevačica Keti Peri izrazila je svoje žaljenje.

"U mom srcu je velika crna rupa satima pred Dan broja pi. Počivaj u miru. Vidimo se u sledećem <3", napisala je.

"Inspirisao je generacije da gledaju van dometa naše plave planete, i prošire naše razumevanje univerzuma. Nedostajaće nam mnogo njegova ličnost i genijalnost. Moje srce je sa njegovom porodicom", napisao je britanski astronaut Tim Pik.

Od Hokinga se oprostio i američki astronaut Skot Keli.

"Veliki gubitak za čovečanstvo. Počivaj u miru", napisao je.

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičaj istakao je da je svet ostao bez divnog uma i briljantnog naučnika.

Ekipa serije "Štreberi" oprostila se od velikog naučnika dirljivom fotografijom:

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da je fižicar Stiven Hoking veliki naučnik čije nasledje neće biti zaboravljeno.

"Profesor Stiven Hoking bio je čovek genijalnog uma, jedan od velikih naučnika svog vremena. Njegova odvažnost, humor i napor da izvuče maksimum iz života su bili inspiracija. Njegovo nasledje neće biti zaboravljeno", napisala je Mej na svom Tviter nalogu.

Naučnici u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) odali su počast Hokingu kao jednoj od najvećih "zvezda fizike" i pozdravili uticaj njegovog rada, kao i njegovu borbu s bolešću.

Generalna direktorka CERN-a Fabiola Đianoti pozdravila je Hokingov "entuzijazam, vitalnost i strast za znanjem" koje je pokazo tokom posete Velikom hadronskom sudaraču i drugim laboratorijama CERN-a.

"On je bio sjajan primer kako se hrabro suočiti s bolešću. On je bio ratnik", navela je Đianoti u saopštenju.

Šef za teoretsku fiziku na CERN-u Đan Đudiče rekao je da je Hokingov rad imao "vekli uticaj" na istraživanja te organizacije.

"On je inspirisao celu generaciju svojom sposobnošću da predstavi komplikovanu nauku na popularan način", rekao je Đudiče.

Oglasile su se i brojne druge poznate ličnosti, organizacije i institucije:

Vesti

Pričaj rukama, da te cela Italija razume

Osim po Ferariju, Pirlu, špagetama i Armaniju, Italijani su i kao "brbljiv" narod sa melodičnim jezikom i akcentom koji oteže, postali prepoznatljivi po svojoj gestikulaciji. Sada su već "kraljevi" ove "discipline", jer oni već tako dovoljno sočan način komunikacije moraju da "začine" i sa prepoznatljivom gestikulacijom.

Vesti četvrtak 21.06. 11:48 Komentara: 0

Ove poznate ličnosti ne koriste svoja prava imena

Bred Pit, Džulijan Mur, Helen Miren, Džejmi Foks, ali i Ališa Kiz, Majli Sajrus i mnogi drugi možda ne bi postali svetski poznate zvezde da su zadržali svoja prava imena. Neki su imena samo skratili, drugi su promenili prezime, a pojedini promenili i jedno i drugo.

Vesti četvrtak 21.06. 11:19 Komentara: 5

Porodila se premijerka Novog Zelanda

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern se porodila. Na svet je donela zdravu devojčicu i postala je drugi premijer u istoriji koji se porodio. Takođe, ona je svetu pokazala svojim primerom da nijedna vrata nisu zatvorena za ženu ako postoiji jaka volja.

Vesti četvrtak 21.06. 10:36 Komentara: 7

Veridba na Mundijalu: Najbolji fudbaler se ženi?

Kristijano Ronaldo već je zablistao na Svetskom prvenstvu u Rusiji, kao i njegova devojka Georgin aRodrigez. Naime, on apomno prati sve utakmice Portugala, a na utakmici protiv Maroka pokazala je detalj koji je "uzbudio duhove" u svetskim medijima.

Vesti četvrtak 21.06. 08:41 Komentara: 6
strana 1 od 3867 idi na stranu