Sunčeva oluja stiže do Zemlje

Američka svemirska agencija NASA uočila je solarnu oluju koja se kreće prema Zemlji. Primećene su dve "solarne baklje" koje su eruptirale sa Sunca.

Život

Izvor: B92

Utorak, 13.03.2018.

22:16

Sunčeva oluja stiže do Zemlje

Oluja će u sredu pogoditi Zemlje, što bi moglo da izazove probleme u radu satelita i snabdevanju električnom energijom, piše britanski Miror.

Očekuje se i da će oluja dovesti i do pojave zadivljujućih prizora polarne svetlosti, koje će imati prilike da vide stanovnici Škotske, severnog dela Engleske i severa SAD.

Solarna oluja je nastala prošle nedelje, posle velike eksplozije u Sunčevoj atmosferi, posle čega je "ispustila" baklje koje se kreću kroz svemir, ali i prema Zemlji.

Dolazak solarne oluje poklapa se sa formiranjem pukotina u Zemljinom magnetnom polju, koje se formiraju tokom ravnodnevice 20. marta i 23. septembra svake godine. Te pukotine slabe prirodnu zaštitu naše planete od čestica koje mogu da izazovu probleme uređajima, kao što su GPS sistemi za navigaciju i radio-signali.

NASA planira da tokom leta lansira letelicu "Parker Solar Probe" koja bi trebalo da se što je moguće više približi Suncu, sa ciljem da istraži Sunčevu atmosferu i eksplozije koje se događaju na njegovoj površini i koje stvaraju solarnu oluju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: