- Vesti -

"Računovođa" Aušvica umro u 97. godini

Osuđeni nacistički ratni zločinac Oskar Grening, nazvan "računovođom Aušvica", umro je u 97. godini, javio je regionalni nemački list Hanoveriše Algemajne Cajtung pozivajući se na njegovog advokata.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

Porptarol tužilaštva u Hanoveru rekao je za Frans pres da ih je advokat obavestio o smrti Greninga koji je 2015. godine osuđen na četiri godine zatvora zbog "saučesništva" u smrti 300.000 Jevreja, ali nije mogao zvanično tu informaciju da potvrdi.

On je odbacio svaku svoju umešanost u masovna ubistva, a sortirao propcenjivao novac i dragocenosti oduzete logorašima, i slao ih u Berlin. Grening je umro pre nego što je počeo da izdržava kaznu na koju je osuđen.

Prema nemačkom listu Špiglu on je umro 9. marta u 97. godini, a vest je objavljena danas.

Nekadašnji esesovac i "računovođa" u logoru Aušvic ostao je na slobodi posle izricanja kazne zbog rasprave da li je u stanju da je izdrži.

Vrhovni sud u Nemačkoj krajem decembra prošle godine je odbacio njegovu žalbu i naveo da je sposoban da služi kaznu uprkos starosti, kao i da će u zatvoru dobijati odgovarajuću zdravstvenu negu. Molba za pomilovanje upućena u januaru zbog njegove starosti je takođe odbijena.

Suđenje nekadašnjem računovođi Aušvica odvijalo se u okviru zakasnelih procesa koji se tiču nacizma. Pored Greninga, sudilo se još Hubertu Cafkeu, Džonu Demjanjuku i Rajnholdu Haningu, koji su osuđeni.

On je veorvatno bio poslednji preživeli nacistički ratni zločinac kome je bilo suđeno.

Osuđeno je manje od 50 od ukupno 6.500 pripadnika SS-snaga koji su bili na službi u Aušvicu, objavio je Špigl.

Vesti

Ajnštajn se sestri žalio da "nije ništa postigao u životu"

Između Alberta i Marije Ajnštajn bile su dve godine razlike. Tokom detinjstva su bili najbolji prijatelji, pošto jer je Albert, kasnije poznati naučnik, bio veoma sramežljiv. Ostali su bliski celoga života, a samo se Mariji, kažu upućeni, Ajnštajn, najčešće pismima, otvarao i poveravao joj tajne.

Vesti subota 17.03. 08:15 Komentara: 10

Andrenalinski zavisnici:Probajte da odgledate ovaj video do kraja

Vrhunske akrobacije su nešto što oduvek zadivljuje ljude, a njihovi snimci, u eri interneta, među najgledanijima su na sajtovma i društvenim mrežama. Međutim, ono što ovi momci izvode malo ko bi se usudio da uradi. Ipak, život je u pitanju. Video-snimak je napravljem kamerom koju na sebi ima jedan od momaka i evo kako to izgleda iz njihove perspektive.

Vesti petak 16.03. 20:34 Komentara: 9
strana 1 od 3736 idi na stranu