- Vesti -

Na Novom Zelandu najtoplije leto ikad izmereno

Na Novom Zelandu ovo leto je najtoplije ikad izmereno, objavio je novozelandski Nacionalni institut za vodu i atmosferska istraživanja.

Izvor: hina
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prosečna temperatura bila je 18,8 stepeni Celzijusovih, što je 2,1 stepen iznad proseka za razdoblje od 1981. do 2010. godine.

Najjači toplotni talas imao je vrhunac u Aleksandri na Južnom ostrvu 30. januara kada je zabeleženo 38,7 stepeni Celzijusovih, što je najviša temperatura izmerena u zemlji u prethodnih 38 godina.

More oko Novog Zelanda bilo je šest stepeni iznad proseka.

U februaru su tu zemlju pogodila dva tropska ciklona - Fehi i Gita, izazivajući štete velikih razmera širom zemlje.

Glavni naučnik nacionalnog instituta Kris Brandolino kazao je za Radio Novi Zeland da vrelo leto nije preveliko iznenađenje i u skladu je sa uslovima koje stvara Ninja, ali da klimatske promene znače da je verovatno da će se slični temperaturni rekordi nastaviti sve dok je emisija štetnih gasova visoka.

"To ne znači da će se rekordi rušiti baš svaki dan, svaku sezonu ili nedelju ili mesec”, kazao je on i dodao: "Ali u principu, može se očekivati da će se sledećih nekoliko decenija to nastaviti ako emisija štetnih gasova ostane ovakva".

Vesti

Andrenalinski zavisnici:Probajte da odgledate ovaj video do kraja

Vrhunske akrobacije su nešto što oduvek zadivljuje ljude, a njihovi snimci, u eri interneta, među najgledanijima su na sajtovma i društvenim mrežama. Međutim, ono što ovi momci izvode malo ko bi se usudio da uradi. Ipak, život je u pitanju. Video-snimak je napravljem kamerom koju na sebi ima jedan od momaka i evo kako to izgleda iz njihove perspektive.

Vesti petak 16.03. 20:34 Komentara: 3
strana 1 od 3735 idi na stranu