Katrin Malabu: "Dizajniranje humanoidnih robota - da ili ne?"

Francuska filozofkinja Katrin Malabu održala je predavanje na Fakultetu za medije i komunikacije pod nazivom "Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije – na putu ka dolini sablasnosti".

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

17:41

Katrin Malabu:
Foto: Promo

Francuska filozofkinja Katrin Malabu održala je predavanje na Fakultetu za medije i komunikacije pod nazivom "Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije – na putu ka dolini sablasnosti".

Ona je pojašnjavala razvitak robota sa naprednom veštačkom inteligencijom, a takođe je analizirala kako se razvija odnos između takve vrste robota i čoveka.

Za opisivanje ovog odnosa Katrin Malabu koristi izraz "dolina sablasnosti" (uncanny valley), čime iznosi hipotezu da je čovekov susret sa humanoidnim robotom sablasan, odnosno, jeziv i neprijatan, s obzirom na to da roboti sa razvijenom veštačkom inteligencijom previše liče na prave ljude.

Veštačka inteligencija dovoljno je uznapredovala da omogući imitiranje ljudskog mozga do određenog stepena, a sada robot može i samostalno da razvija svoje znanje.

Katrin Malabu je objasnila da u "dolini sablasnosti" položaj običnog čoveka "zavisi od toga sa kakvom se vrstom robota on susreće. Roboti su nam simpatični kada pomalo liče na ljudska bića ili životinje. Međutim, kada verno oponašaju ljudski izgled, pružaju nam osećanje neprijatnosti, podsećaju nas na smrt svojim izgledom".

Glavno pitanje koje Katrin Malabu postavlja jeste "da li treba da dizajniramo robote tako da izgledaju kao ljudi?" Ona iznosi mišljenje da neprijatnost koju humanoidni roboti izazivaju ne dopire iz njihovog fizičkog izgleda, već iz njihove inteligencije, čiji visok stepen može biti uznemirujući.

Katrin Malabu će večeras u Francuskom kulturnom centru održati još jedno predavanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: