- Vesti -

Katrin Malabu: "Dizajniranje humanoidnih robota - da ili ne?"

Francuska filozofkinja Katrin Malabu održala je predavanje na Fakultetu za medije i komunikacije pod nazivom "Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije – na putu ka dolini sablasnosti".

Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Francuska filozofkinja Katrin Malabu održala je predavanje na Fakultetu za medije i komunikacije pod nazivom "Filozofsko propitivanje veštačke inteligencije – na putu ka dolini sablasnosti".

Ona je pojašnjavala razvitak robota sa naprednom veštačkom inteligencijom, a takođe je analizirala kako se razvija odnos između takve vrste robota i čoveka.

Za opisivanje ovog odnosa Katrin Malabu koristi izraz "dolina sablasnosti" (uncanny valley), čime iznosi hipotezu da je čovekov susret sa humanoidnim robotom sablasan, odnosno, jeziv i neprijatan, s obzirom na to da roboti sa razvijenom veštačkom inteligencijom previše liče na prave ljude.

Veštačka inteligencija dovoljno je uznapredovala da omogući imitiranje ljudskog mozga do određenog stepena, a sada robot može i samostalno da razvija svoje znanje.

Katrin Malabu je objasnila da u "dolini sablasnosti" položaj običnog čoveka "zavisi od toga sa kakvom se vrstom robota on susreće. Roboti su nam simpatični kada pomalo liče na ljudska bića ili životinje. Međutim, kada verno oponašaju ljudski izgled, pružaju nam osećanje neprijatnosti, podsećaju nas na smrt svojim izgledom".

Glavno pitanje koje Katrin Malabu postavlja jeste "da li treba da dizajniramo robote tako da izgledaju kao ljudi?" Ona iznosi mišljenje da neprijatnost koju humanoidni roboti izazivaju ne dopire iz njihovog fizičkog izgleda, već iz njihove inteligencije, čiji visok stepen može biti uznemirujući.

Katrin Malabu će večeras u Francuskom kulturnom centru održati još jedno predavanje.

Vesti

Svečano predstavljen novi mural Beograda /FOTO

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS. Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu „Zeleni grad - nova energija“ koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine.

Vesti sreda 28.02. 18:43 Komentara: 2

"U glavi imam bolest koja hoće da me ubije"

Poznati pevač Robi Vilijams javno je progovorio o svojoj borbi sa mentalnom bolešću i svom mentalnom zdravlju. Bivši član boj benda Tejk det, u velikom intervjuu koji je dao za britanski dnevnik San, rekao je da se sa mentalnim problemima bori već duže vremena.

Vesti sreda 28.02. 15:02 Komentara: 18
strana 1 od 173 idi na stranu