"Trezor sudnjeg dana" se već suočava sa problemima

"Trezor sudnjeg dana" na ostrvu Spicbergen u arhipelagu Svalbard u Severnom ledenom okeanu sagrađen je da izdrži najekstremnije uslove. Ipak, vremenski uslovi s kraja 2016. pokazali su da objekat nije dovoljno bezbedan.

Život

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

14:25

Foto: EPA / Heiko Junge

Bunker, u kojem se čuva semenje iz celog sveta, suočava se sa prvim poteškoćama, pa će norveška vlada uložiti još 10 miliona dolara u njegovo poboljšanje.

Novac je namenjen troškovima izgradnje novog betonskog prilaznog tunela, kao i pomoćnih zgrada koje će preko tunela snabdevati trezor električnom energijom u slučaju nestanka struje, sadržati pomoćne jedinice za rashlađivanje, i električnu opremu koja emituje toplotu.
Foto: EPA / Carlos Ortega
Arhipelag Svalbard odabran je zbog svoje udaljenosti od ostatka sveta, kao i činjenice da na ovom mestu nema zemljotresa i aktivnih vulkana, pa se smatra bezbednim. Permafrost takođe doprinosi dubokom zamrzavanju, samim tim i očuvanju semenja.

Ipak, neočekivano topljenje permafrosta krajem 2016. dovelo je do prodiranja vode u ulaz trezora. Uprkos tome što semenje nije bilo direktno ugroženo, vlada Norveške odlučila je da poboljša uslove.
Foto: EPA / Carlos Ortega
Trezor je inače sagrađen kao pomoć čovečanstvu u slučaju klimatske ili nuklearne katastrofe, odnosno uništenja životne sredine.

Jedan od najvećih izazova sa kojim se poljoprivreda trenutno suočava jeste rast populacije, gladi, i sve veći klimatski pritisak, piše Independent.

"To znači da je potrebno da svet počne da proizvodi veće količine hrane koja je nutritivno bogatija, i to na manjoj površini zemljišta, sa manje vode, manje pesticida i manje đubriva, kako bi planeta mogla da izdrži proizvodnju", kaže Mari Haga, izvršni direktor međunarodne neprofitne organizacije Crop Trust.

"Kada sam došla ovde prvi put 1985. godine... uvek je bilo leda u fjordovima. Sada nikada ne možete da vidite kompletan ledeni pokrivač", dodala je.

Naučnici su upozorili da bi Severni ledeni okean mogao da ostane bez leda znatno ranije nego što se misli. Prema trenutnim predviđanjima, to će se dogoditi između 2040. i 2050. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: