- Vesti -

Preživeo izvršenje smrtne kazne, sud ne zna šta da radi sa njim

Zatvorenik iz Alabame Dojl Li Ham (61) preživeo je pogubljenje, zbog čega bi Vrhovni sud mogao da odluči da ga ponovo podvrgne smrtonosnoj injekciji ili da ga osudi na doživotni zatvor. Hamu su pola sata bezuspešno pokušavali da pronađu venu u koju bi mu ubrizgali otrov iz injekcije.

Izvor: SRNA
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Osuđenik se bori sa karcinomom i hepatitisom, a nekada je koristio i drogu, pa su mu vene veoma oštećene, navodi njegov advokat i upozorava da na taj način nad Hamom ne može biti izvršena egzekucija.

"Oni su radili kao mesari, moj klijent je trpeo strašan bol", tvrdi Hamov advokat.

Dojl Li Ham je osuđen pre 31 godine, jer je tokom oružane pljačke ubio Patrika Kaningema, koji je radio noćnu smenu u motelu. Sve je priznao policiji, nakon što su dva njegova pomagača u pljački svedočila protiv njega u zamenu za manju kaznu.

Američki advokat Dženifer Elis kaže da postoji mogućnost da zatvorenik opet bude podvrgnut pogubljenju, ako preživi prvu egzekuciju.

"Država će tražiti da se pogubljenje opet sprovede, ali će advokat tvrditi da bi to bilo okrutno i neobično. Slučaj može da dospe i do Vrhovnog suda", navodi ona.

Bez obzira na odluku Suda, lice ne može da bude oslobođeno. Ako Sud odluči da Ham sme da ostane u životu, smrtna kazna će biti preinačena u doživotni zatvor.

Vili Frensis iz Luizijane pogubljen je, krajem četrdesetih godina, iz drugog puta. Prvi pokušaj je propao, pošto električna stolica nije bila spojena kako treba. Smrtna kazna je izvršena naredne godine.

Romel Brom je 2009. godine preživeo pogubljenje u Ohaju. Više od dva sata pokušavali su da mu nađu venu, ali nisu uspeli. Guverner je na kraju otkazao pogubljenje. Ali, Vrhovni sud je 2016. odobrio drugi pokušaj egzekucije, pa će Brom biti pogubljen 17. juna 2020. godine.

Ohajo je 2017. godine otkazao pogubljenje Alve Kembela jer, takođe, nisu mogli da mu nađu venu. Vrhovni sud je odobrio novo pogubljenje, a guverner je odredio da će egzekucija biti izvršena 5. juna 2019, navode američki mediji.

Vesti

Svečano predstavljen novi mural Beograda /FOTO

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS. Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu „Zeleni grad - nova energija“ koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine.

Vesti sreda 28.02. 18:43 Komentara: 2

"U glavi imam bolest koja hoće da me ubije"

Poznati pevač Robi Vilijams javno je progovorio o svojoj borbi sa mentalnom bolešću i svom mentalnom zdravlju. Bivši član boj benda Tejk det, u velikom intervjuu koji je dao za britanski dnevnik San, rekao je da se sa mentalnim problemima bori već duže vremena.

Vesti sreda 28.02. 15:02 Komentara: 18
strana 1 od 173 idi na stranu