Preživeo izvršenje smrtne kazne, sud ne zna šta da radi sa njim

Zatvorenik iz Alabame Dojl Li Ham (61) preživeo je pogubljenje, zbog čega bi Vrhovni sud mogao da odluči da ga ponovo podvrgne smrtonosnoj injekciji ili da ga osudi na doživotni zatvor. Hamu su pola sata bezuspešno pokušavali da pronađu venu u koju bi mu ubrizgali otrov iz injekcije.

Život

Izvor: SRNA

Utorak, 27.02.2018.

17:32

Preživeo izvršenje smrtne kazne, sud ne zna šta da radi sa njim
Thinkstock / Ilustracija

Osuđenik se bori sa karcinomom i hepatitisom, a nekada je koristio i drogu, pa su mu vene veoma oštećene, navodi njegov advokat i upozorava da na taj način nad Hamom ne može biti izvršena egzekucija.

"Oni su radili kao mesari, moj klijent je trpeo strašan bol", tvrdi Hamov advokat.

Dojl Li Ham je osuđen pre 31 godine, jer je tokom oružane pljačke ubio Patrika Kaningema, koji je radio noćnu smenu u motelu. Sve je priznao policiji, nakon što su dva njegova pomagača u pljački svedočila protiv njega u zamenu za manju kaznu.

Američki advokat Dženifer Elis kaže da postoji mogućnost da zatvorenik opet bude podvrgnut pogubljenju, ako preživi prvu egzekuciju.

"Država će tražiti da se pogubljenje opet sprovede, ali će advokat tvrditi da bi to bilo okrutno i neobično. Slučaj može da dospe i do Vrhovnog suda", navodi ona. Bez obzira na odluku Suda, lice ne može da bude oslobođeno. Ako Sud odluči da Ham sme da ostane u životu, smrtna kazna će biti preinačena u doživotni zatvor.

Vili Frensis iz Luizijane pogubljen je, krajem četrdesetih godina, iz drugog puta. Prvi pokušaj je propao, pošto električna stolica nije bila spojena kako treba. Smrtna kazna je izvršena naredne godine.

Romel Brom je 2009. godine preživeo pogubljenje u Ohaju. Više od dva sata pokušavali su da mu nađu venu, ali nisu uspeli. Guverner je na kraju otkazao pogubljenje. Ali, Vrhovni sud je 2016. odobrio drugi pokušaj egzekucije, pa će Brom biti pogubljen 17. juna 2020. godine.

Ohajo je 2017. godine otkazao pogubljenje Alve Kembela jer, takođe, nisu mogli da mu nađu venu. Vrhovni sud je odobrio novo pogubljenje, a guverner je odredio da će egzekucija biti izvršena 5. juna 2019, navode američki mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: