Pronađeni ostaci jednog od najozloglašenijih pirata svih vremena?

Kada je galija Uida potonula 1717. godine, odnela je sa sobom 144 života. Među preminulim putnicima nalazio se i Semjuel Belami - ozloglašeni pirat, poznatiji kao "Crni Sem".

Život

Izvor: B92

Petak, 23.02.2018.

08:10

Pronađeni ostaci jednog od najozloglašenijih pirata svih vremena?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Do svoje 28. godine, Belami je potopio 54 broda, a njegov moto bio je "Bori se pametno, povredi malo, osvoji mnogo".

Olupina broda pronađena je 1984. godine, nedaleko od obale grada Velflit u Masačusetsu. Godine 2017. otkriveni su i okamenjeni ljudski posmrtni ostaci u blizini pištolja za koji se smatra da je pripadao Belamiju.

Naučnici sa Univerziteta "Nju Hejven" planiraju DNK analizu ostataka, a rezultati će biti upoređeni sa rezultatima DNK analize Belamijevih potomaka.

Ako kosti zaista pripadaju poznatom piratu, biće sahranjene u Engleskoj, njegovoj rodnoj zemlji.

Uida je inače, kada je pronađena, sadržala četiri tone zlata i srebra. Magazin Forbs procenio je 2008. godine da je vrednost Belamijevog bogatstva iznosila oko 120 miliona dolara.

Belamijev nadimak potiče od crne satenske vrpce kojom je vezivao svoju kosu jer je odbijao da nosi puderisane perike koje su u njegovo veme bile u modi, prenosi Njuzer

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: