Istraživanje: Koliko žena u Holivudu je seksualno zlostavljano?

Novo istraživanje pokazalo je neverovatan broj seksualnih napada u indistriji zabave.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2018.

21:47

Istraživanje: Koliko žena u Holivudu je seksualno zlostavljano?
Foto: Getty

Istraživanje koje je sprovedeno pokazalo je da je 94 odsto žena u Holivudu bilo seksualno uznemiravano ili napadano tokom rada. Većina žena reklo je da je seksualno uznemiravanje bilo od strane starije osobe na visokom položaju.

U okviru istraživanja sprovedenog od strane USA Today ispitano je 843 žena koje rade u industiji zabave uključujući producente, pisce, glumce, o njihovim iskustvima s seskualnom zlostavljanju. Anketa je poslata putem mejla članovima organizacije Žene na filmu i televiziji.

Od svih žena, 87 odsto reklo je da su najmanje jednom dobile "nepoželjne neprimerene komentare seksualne prirode ili šale", dok je 75 odsto njih navelo da su bili svedoci uznemiravanja drugih žena.

Čak 64 odsto njih priznalo je da je imalo ponudu za seksualni čin ili vezu, a 21 odsto navelo je da su bile forsirane da glume seks. Jedna od četiri žene istakla je da je neprikladno ponašanje prijavila svojim nadređenima, ali je samo 28 procenata njih reklo da je prijava urodila plodom.

Jedna trećina anketiranih žena rekla je da nisu sigurne da li se to što im se dogodilo smatra seksualnim zlostavljanjem. Učesnice istraživanja su se same prijavljivale. Rezultat verovatno nije naučno reprezantativan za celu industriju zabave, stoji u izveštaju, piše Huffington Post.

Ipak, rezultati su "verodostojni i važni" ističe direktorka Centra za rodnu ravnopravnost sa Univerziteta Kaliforniija.

"Smatram da je logično da vidimo veće brojke u industriji zabave", dodaje ona.

Pokret "Vreme je isteklo" osnovan je u oktobru prošle godine kada je nekoliko desetina žena optužilo američkog producenta Harvija Vajnstina za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: