Umro propovednik koji je promenio religijski život Amerikanaca

Sveštenik Bili Grejem, koji je propovedima i aktivizmom promenio religijski život Amerikanaca, bio savetnik predsednicima i najslušaniji hrišćanski propovednik u istoriji, umro je danas u stotoj godini.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

16:33

Umro propovednik koji je promenio religijski život Amerikanaca
Foto: Getty

Prema rečima portparola, Grejam je dugo bolovao od raka, upale pluća i drugih bolesti, a umro je u svom domu u Severnoj Karolini.

Grejam je izgradio evangelizam u silu koja je u SAD postala rival liberalnom protestantizmu i katolicizmu. Bio je blizak predsednicima Dvajtu Ajzenhaueru i Džordžu Bušu mlađem.

Ronald Regan mu je 1983. dodelio Predsedničku medalju slobode, što je najveća civilna počast u SAD, a na otvaranju muzeja i biblioteke s njegovim imenom 2007. prisustvovali su Džordž Buš stariji, Džimi Karter i Bil Klinton. Njegove propovedi su stigle do miliona ljudi putem njegovog korišćenja TV prenosa, radija, kolumni, filmova i drugog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: