Čak i da uradimo sve, nivo mora mogao bi da poraste za 1,2 metra

Globalni nivo okeana mogao bi do 2300. godine da poraste za 0,7 do 1,2 metra čak i ako ispunimo uslove Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, upozoravaju naučnici.

Život

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2018.

12:25

Čak i da uradimo sve, nivo mora mogao bi da poraste za 1,2 metra
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ovu pojavu moglo bi da ubrza topljenje leda širom naše planete, od Grenlanda do Antarktika.

Porast nivoa mora mogao bi da ugrozi budućnost gradova od Šangaja do Londona, kao i čitavih oblasti niže nadmorske visine u potezu od Floride do Bangladeša, a mogle bi da budu ugrožene i cele nacije, poput Maldivaca.

Tim nemačkih naučnika navodi u novom izveštaju da je smanjenje emisije štetnih gasova od ključnog značaja ukoliko želimo da sprečimo globalno otopljenje.

Novi ciljevi uključuju nula neto emisije gasova koji uzrokuju efekat staklene bašte u drugoj polovini ovog veka, prenosi Dejli mejl.

Nivo okeana će svakako nastaviti da raste jer gasovi koji dovode do zadržavanja toplote dugo ostaju u atmosferi, što znači da će se istopiti još leda.

Istraživači su takođe otkrili da svakih pet godina odlaganja primene ovih mera nakon 2020. godine znači porast nivoa mora od 20 centimetara u periodu do 2300. godine.

Nijedna od 200 zemalja koje su potpisale Pariski sporazum još nije na putu da ispuni sve uslove.

Nakon perioda stagnacije od tri godine, globalna emisija ugljen-dioksida, koji nastaje sagorevanjem fosilnih goriva, porasla je opet 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: