Šta će se desiti sa automobilom poslatim u svemir?

Nakon lansiranja rakete Falkon najviše se govorilo o sudbini Teslinog automobila. Sam Mask je, sa jedne strane, govorio da će tesla biti u svemiru narednih milion godina, dok su drugi tvrdili da će automobil mnogo ranije uništiti čvrsti objekti i radijacija.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.02.2018.

10:25

Šta će se desiti sa automobilom poslatim u svemir?
Foto: Thinkstock

Istraživači sa Univerziteta Kornel ističu da je vrlo moguće da će do njegovog uništenja proći nekoliko desetina miliona godina. Naučnici sa Univerziteta Toronto izveli su brojne simulacije kako bi predvideli sudbinu vozila.

Studija je pokazala da će do prvog bližeg kontakta sa Zemljom doći 2091. godine, a da je šansa da roudster udari u Zemlju u narednih milion godina svega šest odsto, piše Ju-Es-Ej tudej (USA Today).

"Procenjujemo da će proći nekoliko desetina miliona godina pre nego dođe do takvog kontakta sa Zemljom", navodi se u studiji.

Ilon Mask je svoju raketu, Falkon hevi, uspešno lansirao 6. februara iz svemirske stanice Kenedi na Floridi. Sa raketom je u svemir poslat i Maskov stari tesla roudster automobil sa robotom-lutkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: