- Vesti -

"Teslin auto će se na kraju ipak sudariti sa - Zemljom"

Teslin crveni roudster u budućnosti bi svoj put kroz svemir mogao da završi tamo gde je i počeo - sudarom sa Zemljinom atmosferom, pokazali su proračuni naučnika sa Univerziteta u Torontu.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Nakon što je poleteo na raketi "falkon hevi", automobil se sada nalazi oko tri miliona kilometara od Zemlje, a očekivalo se da bi u svemiru mogao da ostane zauvek. Međutim, simulacije pokazuju da će ovo svemirsko telo završiti svoj put mnogo ranije.

"Tesla će verovatno udariti u Zemlju za nekoliko desetina miliona godina", izjavio je Hano Rejn za Nacionalnu geografiju.

Rejn je s kolegama napravio simulacije puta kojim će proći automobil koji je već klasifikovan kao svemirsko telo. Reč je o proceni koja pokazuje da će orbita presecati putanje Zemlje i Marsa i da će bliski susreti s planetima menjati smer automobila. To celu stvar čini još težom za predviđanje, ali uz dovoljan broj simulacija, može se doći do najverovatnijeg scenarija.

Njihov proračun tako pokazuje da automobilu preostaje "samo" par desetina miliona godina kruženja svemirom. Zna se da će 2091. proći pored nas, i to između Zemlje i Meseca, i da će moći da se vidi teleskopom. Takvih susreta će biti dosta, ali kasnije će stići i bliski prolasci pored Venere i Marsa, a svaki taj susret promeniće će orbitu automobila.

I dok su izgledi za sudar s Marsom praktično nikakvi, postoji šest odsto verovatnoće da se auto za milion godina sudari sa Zemljom. Za tri miliona godina izgledi će porasti na 11 odsto, a Rejn objašnjava da verovatnoća za sudar vremenom raste.

S njegovom procenom slaže se i Renu Malhotra sa Univeziteta u Arizoni, koji je objasnio da se automobil sada ponaša kao i svaki prirodni objekat otprilike iste veličine.

U Zemljinu atmosferu nekoliko puta godišnje ulete objekti takve veličine, i takvi sudari su beznačajni, kaže Malhotra. Međutim, on veruje da će najverovatniji kraj za automobil biti sudar sa Suncem, za par miliona godina.

Vesti

Svečano predstavljen novi mural Beograda /FOTO

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS. Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu „Zeleni grad - nova energija“ koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine.

Vesti sreda 28.02. 18:43 Komentara: 2

"U glavi imam bolest koja hoće da me ubije"

Poznati pevač Robi Vilijams javno je progovorio o svojoj borbi sa mentalnom bolešću i svom mentalnom zdravlju. Bivši član boj benda Tejk det, u velikom intervjuu koji je dao za britanski dnevnik San, rekao je da se sa mentalnim problemima bori već duže vremena.

Vesti sreda 28.02. 15:02 Komentara: 18
strana 1 od 173 idi na stranu