- Vesti -

"Teslin auto će se na kraju ipak sudariti sa - Zemljom"

Teslin crveni roudster u budućnosti bi svoj put kroz svemir mogao da završi tamo gde je i počeo - sudarom sa Zemljinom atmosferom, pokazali su proračuni naučnika sa Univerziteta u Torontu.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Nakon što je poleteo na raketi "falkon hevi", automobil se sada nalazi oko tri miliona kilometara od Zemlje, a očekivalo se da bi u svemiru mogao da ostane zauvek. Međutim, simulacije pokazuju da će ovo svemirsko telo završiti svoj put mnogo ranije.

"Tesla će verovatno udariti u Zemlju za nekoliko desetina miliona godina", izjavio je Hano Rejn za Nacionalnu geografiju.

Rejn je s kolegama napravio simulacije puta kojim će proći automobil koji je već klasifikovan kao svemirsko telo. Reč je o proceni koja pokazuje da će orbita presecati putanje Zemlje i Marsa i da će bliski susreti s planetima menjati smer automobila. To celu stvar čini još težom za predviđanje, ali uz dovoljan broj simulacija, može se doći do najverovatnijeg scenarija.

Njihov proračun tako pokazuje da automobilu preostaje "samo" par desetina miliona godina kruženja svemirom. Zna se da će 2091. proći pored nas, i to između Zemlje i Meseca, i da će moći da se vidi teleskopom. Takvih susreta će biti dosta, ali kasnije će stići i bliski prolasci pored Venere i Marsa, a svaki taj susret promeniće će orbitu automobila.

I dok su izgledi za sudar s Marsom praktično nikakvi, postoji šest odsto verovatnoće da se auto za milion godina sudari sa Zemljom. Za tri miliona godina izgledi će porasti na 11 odsto, a Rejn objašnjava da verovatnoća za sudar vremenom raste.

S njegovom procenom slaže se i Renu Malhotra sa Univeziteta u Arizoni, koji je objasnio da se automobil sada ponaša kao i svaki prirodni objekat otprilike iste veličine.

U Zemljinu atmosferu nekoliko puta godišnje ulete objekti takve veličine, i takvi sudari su beznačajni, kaže Malhotra. Međutim, on veruje da će najverovatniji kraj za automobil biti sudar sa Suncem, za par miliona godina.

Vesti

Pričaj rukama, da te cela Italija razume

Osim po Ferariju, Pirlu, špagetama i Armaniju, Italijani su i kao "brbljiv" narod sa melodičnim jezikom i akcentom koji oteže, postali prepoznatljivi po svojoj gestikulaciji. Sada su već "kraljevi" ove "discipline", jer oni već tako dovoljno sočan način komunikacije moraju da "začine" i sa prepoznatljivom gestikulacijom.

Vesti četvrtak 21.06. 11:48 Komentara: 2

Ove poznate ličnosti ne koriste svoja prava imena

Bred Pit, Džulijan Mur, Helen Miren, Džejmi Foks, ali i Ališa Kiz, Majli Sajrus i mnogi drugi možda ne bi postali svetski poznate zvezde da su zadržali svoja prava imena. Neki su imena samo skratili, drugi su promenili prezime, a pojedini promenili i jedno i drugo.

Vesti četvrtak 21.06. 11:19 Komentara: 11

Porodila se premijerka Novog Zelanda

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern se porodila. Na svet je donela zdravu devojčicu i postala je drugi premijer u istoriji koji se porodio. Takođe, ona je svetu pokazala svojim primerom da nijedna vrata nisu zatvorena za ženu ako postoiji jaka volja.

Vesti četvrtak 21.06. 10:36 Komentara: 9

Veridba na Mundijalu: Najbolji fudbaler se ženi?

Kristijano Ronaldo već je zablistao na Svetskom prvenstvu u Rusiji, kao i njegova devojka Georgin aRodrigez. Naime, on apomno prati sve utakmice Portugala, a na utakmici protiv Maroka pokazala je detalj koji je "uzbudio duhove" u svetskim medijima.

Vesti četvrtak 21.06. 08:41 Komentara: 7
strana 1 od 3867 idi na stranu