Nađeno ukradeno violončelo od milion evra

Violončelo iz 18. veka, procenjeno na više od milion evra, koje je u četvrtak uveče ukradeno francuskoj solistkinji Ofeli Gajar, jutros je nađeno, rekla je ona za Frans pres.

Život

Izvor: Beta

Subota, 17.02.2018.

18:15

Nađeno ukradeno violončelo od milion evra
Foto: Thinkstock / ilustracija

"Dobila sam aninimni poziv i rečeno mi je da je moje violončelo u kolima ispred moje kuće. Našla sam ga na zadnjem sedištu", navela je Gajar.

Instrument je ukrao čovek naoružan nožem, koji je napao Gajar nedaleko od njene kuće u Parizu. Oteo je i gudalo iz 19. veka koje je potpisao čuveni francuski tvorac gudala Žan Mari Persoa.

Violončelo je 1737. u Udinama, u Italiji, izgradio majstor Frančesko Gufrile, a kod Gajar je na pozajmici. Procenjeno je na skoro 1,3 miliona evra.

"To nije instrument koji se prodaje na svakom ćošku", rekao je u petak izvor blizak istrazi.

CIC banka, vlasnik violončela, instrument je kupila zbog Gajar, što je forma pomaganja kulturi, omogućavanjem virtuozima klasične muzike da pozajme retke instrumente koji vrede i milione evra.

Ofeli Gajar je dobitnica više nagrada za izvođenje klasične muzike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: