U Indoneziji hapse ko slavi Dan zaljubljenih

Nekoliko gradova u Indoneziji zabranilo je proslavu Dana zaljubljenih, a policija je "lov na zaljubljene" sprovela u više provincija te najmnogoljudnije muslimanske zemlje.

Život

Izvor: Beta

Sreda, 14.02.2018.

16:01

U Indoneziji hapse ko slavi Dan zaljubljenih
foto: thinkstock

U Surabaji, drugom po veličini gradu Indonezije na istoku Jave, policija je sprovela racije u hotelima i uhapsila više od 20 parova za koje se sumnjalo da krše zabranu slavljenja zapadnjačkog društvenog praznika.

Na turističkom ostrvu Lombok, kod Balija, vlasti grada Matarama naredile su policiji da proveru sprovedu čak u školama i otkrije učenike koji krišom proslavljaju praznik.

U hotelima i kafeima na tom ostrvu su ipak dozvoljene zabave na temu Dana zaljubljenih.

U provinciji Aćeh, jedinoj u Indoneziji u kojoj se primenjuje šerijatski zakon, vlasti su zabranile Dan zaljubljenih, uz obrazloženje da to nije deo tamošnje kulture.

Dan zaljubljenih, odnosno Dan Svetog Valentina, koga slave katolici, obeležava se na dan kada je u vreme rimskog cara Klaudija II, tokom progona hrišćana, na lomači spaljen rimski sveštenik i lekar Valentin, kasnije proglašen za mučenika i sveca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: