- Vesti -

Naučnici u panici: Uznemirujuće otkriće na Arktiku

Plastični otpad počeo je da se skuplja i u prethodno netaknutim delovima norveškog Arktika, upozorili su naučnici.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživače naročito brine ogromna koncentracija mikroplastičnih delova u morskom ledu. Oni navode da su pronašli plastični otpad u svakom delu Arktika koji su istraživali, prenosi Independent.

Norveški ribari sada strahuju da bi njihove zalihe ribe zbog zagađenja mogle da se nađu na lošem glasu.

PROČITAJTE JOŠ: Uznemirujuće otkriće na dnu okeana

Inače, većina ovog otpada sastoji se od odbačene opreme za ribolov, a vlasnici brodova priznaju da će proći stotine godina pre nego što čovečanstvo izađe na kraj sa posledicama nekoliko decenija nepromišljene upotrebe mora kao deponije.

U međuvremenu se oglasio i norveški ministar za zaštitu životne sredine, koji navodi da političari do sada nisu u punoj meri bili upoznati sa ozbiljnošću ovog
problema.

PROČITAJTE JOŠ: Nije samo na dnu okeana: Ostrvo smeća pluta Karipskim morem

Naučnici su tokom istraživanja posmatrali zooplanktone, beskičmenjake, ribe, morske ptice i sisare.

Rezultati su pokazali da se samo u jednom litru otopljenog arktičkog leda nalazi do 234 čestice plastike, što je mnogo više nego u otvorenom okeanu.

Razlog za to je plutanje plastike po površini mora, gde se takođe najpre formira led.

Naučnici brinu da bi plastika mogla da ima izuzetno negativan uticaj na morski život jednom kada se led otopi, i zagađena voda dospe u more.

PROČITAJTE JOŠ: Ovo nije deponija. Ovo je plaža na Mediteranu

Jedno od najugroženijih područja je Svalbard.

Istraživanja sprovedena u ovoj oblasti sedamdesetih godina pokazala su da se vrlo malo plastike nalazi u stomacima morskih stvorenja.

Analiza iz 2013. godine pokazala je, međutim, da je više od 200 različitih životinjskih vrsta imalo plastiku u svom digestivnom sistemu.

Druge vrste životinja, poput irvasa, mogu da se upetljaju u plastiku i uginu. Naučnici pronalaze njihova tela svake godine.

Vesti

Očajno stanje prve srpske opservatorije / VIDEO

Astronomska opservatorija u Beogradu otvorena je 1932. godine i danas izgleda isto kao i u prošlom veku, ali je u daleko lošijem stranju. Ogroman potencijal te naučne institucije, umesto nadležnih u gradu i opštini, uviđaju njeni zaposleni.

Vesti utorak 20.02. 19:16 Komentara: 12
strana 1 od 3699 idi na stranu