Dirljiva priča koja se krije iza fotografije godine

Fotografija nežnog zagrljaja između gorile i čoveka koji joj je spasao život proglašena je za fotografiju godine.

Život

Izvor: B92

Utorak, 13.02.2018.

11:38

Default images

Fotografkinja Džo-En Mekartur napravila je ovu fotografiju u Kamerunu tokom premeštanja gorile Pikin iz zatočeništva u prihvatilište za životinje.

Pinkin su zarobili lovci koji su hteli da je prodaju i zakolju, ali srećom u poslednjem trenutku umešala se humanitarna grupa Ejp akšen Afrika (Ape Action Africa).

Lov na primate je veliki problem u Kamerunu, gde lovci kolju životinje kako bi prodavali njihovo meso u zemlji i inostranstvu. Bebe gorile često ostaju siročići nakon što ubijaju njihove majke ili ih prodaju kao kućne ljubimce.

Pinkin je sada dobio novi dom u okviru sigurnog šumskog prihvatilišta. Slika je nastala kada se Pinkin probudio tokom transfera i to u rukama svog staratelja Apolinare Ndoudua, sa kojim je razvio dirljivo dobar odnos.

Kao i Pinkin, i Apolinar je bio prisiljen da napusti svoj dom u Čadu i pobegne od građanskog rata. Kada je obnovio svoj život u Kamerunu, odlučio je da se posveti radu na zaštiti divljih životinja.

Džo-En je uspela da uhvati trenutak zajedničkog putovanja, a ova slika proglašena je najboljom fotografijom godine koju je izabrala publika na takmičenju u Prirodnjačkom muzeju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: