- Vesti -

Dirljiva priča koja se krije iza fotografije godine

Fotografija nežnog zagrljaja između gorile i čoveka koji joj je spasao život proglašena je za fotografiju godine.

Izvor: B92
Podeli

Fotografkinja Džo-En Mekartur napravila je ovu fotografiju u Kamerunu tokom premeštanja gorile Pikin iz zatočeništva u prihvatilište za životinje.

Pinkin su zarobili lovci koji su hteli da je prodaju i zakolju, ali srećom u poslednjem trenutku umešala se humanitarna grupa Ejp akšen Afrika (Ape Action Africa).

Lov na primate je veliki problem u Kamerunu, gde lovci kolju životinje kako bi prodavali njihovo meso u zemlji i inostranstvu. Bebe gorile često ostaju siročići nakon što ubijaju njihove majke ili ih prodaju kao kućne ljubimce.

Pinkin je sada dobio novi dom u okviru sigurnog šumskog prihvatilišta. Slika je nastala kada se Pinkin probudio tokom transfera i to u rukama svog staratelja Apolinare Ndoudua, sa kojim je razvio dirljivo dobar odnos.

Kao i Pinkin, i Apolinar je bio prisiljen da napusti svoj dom u Čadu i pobegne od građanskog rata. Kada je obnovio svoj život u Kamerunu, odlučio je da se posveti radu na zaštiti divljih životinja.

Džo-En je uspela da uhvati trenutak zajedničkog putovanja, a ova slika proglašena je najboljom fotografijom godine koju je izabrala publika na takmičenju u Prirodnjačkom muzeju.

Vesti

Šta se događa čoveku kada ga pogodi grom?

Udar munje je veoma gadna stvar. Može jako da opeče i da ostavi teške ožiljke i rane. Od udara munje u SAD godišnje, u proseku, pogine 47 ljudi. Iako 90 odsto onih koje udari munja prežive, nije na odmet znati kako ovaj udar nebeskog elektriciteta.

Vesti nedelja 27.05. 14:15 Komentara: 12
strana 1 od 3837 idi na stranu