- Vesti -

Pronađen mozaik star 1.800 godina

Arheolozi u Izraelu pronašli su neobično detaljan rimski mozaik star oko 1.800 godina na mestu drevnog "tržnog centra" u lučkom gradu Cezareji na obali Sredozemnog mora.

Izvor: SRNA
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Izraelska uprava za antikvitete saopštila je da mozaik potiče iz drugog i trećeg veka nove ere, odnosno da je star oko 1.800 godina.

Mozaik dimenzija 3,5 puta 8 metara prikazuje različite višebojne motive, kao i misteriozni natpis na grčkom jeziku, prenosi "Dejli mejl".

Arheolozi procenjuju da je za potrebe stvaranja ovog dela utrošeno 12.000 kamenčića po kvadratnom metru. Mozaik prikazuje tri ugledna muškarca u togama, od kojih je jedan okrenut posmatraču, a dvojica su u profilu.

Mozaik je oštećen tokom izgradnje vizantijske zgrade preko njega.

"Slične mozaike smo nalazili samo na Kipru i na severu Sirije. Mozaik ovakvog kvaliteta nikada do sada nije pronađen na tlu Izraela", rekao je šef arheološkog tima Uzi Ad.

Arheolozi su pronašli mozaik dok su radili na iskopavanju odvojene zgrade iz vizantijske ere, stare oko 1.500 godina.

Vesti

Svečano predstavljen novi mural Beograda /FOTO

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS. Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu „Zeleni grad - nova energija“ koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine.

Vesti sreda 28.02. 18:43 Komentara: 2

"U glavi imam bolest koja hoće da me ubije"

Poznati pevač Robi Vilijams javno je progovorio o svojoj borbi sa mentalnom bolešću i svom mentalnom zdravlju. Bivši član boj benda Tejk det, u velikom intervjuu koji je dao za britanski dnevnik San, rekao je da se sa mentalnim problemima bori već duže vremena.

Vesti sreda 28.02. 15:02 Komentara: 18
strana 1 od 173 idi na stranu