- Vesti -

Pronađen mozaik star 1.800 godina

Arheolozi u Izraelu pronašli su neobično detaljan rimski mozaik star oko 1.800 godina na mestu drevnog "tržnog centra" u lučkom gradu Cezareji na obali Sredozemnog mora.

Izvor: SRNA
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Izraelska uprava za antikvitete saopštila je da mozaik potiče iz drugog i trećeg veka nove ere, odnosno da je star oko 1.800 godina.

Mozaik dimenzija 3,5 puta 8 metara prikazuje različite višebojne motive, kao i misteriozni natpis na grčkom jeziku, prenosi "Dejli mejl".

Arheolozi procenjuju da je za potrebe stvaranja ovog dela utrošeno 12.000 kamenčića po kvadratnom metru. Mozaik prikazuje tri ugledna muškarca u togama, od kojih je jedan okrenut posmatraču, a dvojica su u profilu.

Mozaik je oštećen tokom izgradnje vizantijske zgrade preko njega.

"Slične mozaike smo nalazili samo na Kipru i na severu Sirije. Mozaik ovakvog kvaliteta nikada do sada nije pronađen na tlu Izraela", rekao je šef arheološkog tima Uzi Ad.

Arheolozi su pronašli mozaik dok su radili na iskopavanju odvojene zgrade iz vizantijske ere, stare oko 1.500 godina.

Vesti

"Dva puta sam prodala svoju nevinost i odlično živim od toga"

Hiljade žena u Rusiji prodaju svoje devičanstvo, nakon što su pronašle bogatog ljubavnika putem interneta, pokazuju rezultati novijeg istraživanja. Postoji mreža specijalista koji traže device, da bi ih povezali sa bogatim muškarcima koji su spremni da izdvoje značajne sume novca ne bi li im uzeli nevinost.

Vesti nedelja 18.02. 10:38 Komentara: 80
strana 1 od 3697 idi na stranu