Kako je NASA reagovala na istorijski uspeh SpaceX-a?

Nakon uspešnog lansiranja rakete „falkon hevi“ kompanije SpaceX, koja je u vlasništvu milijardera Ilona Maska oglasila se i NASA.

Život

Izvor: B92

Sreda, 07.02.2018.

10:45

Kako je NASA reagovala na istorijski uspeh SpaceX-a?
foto: screenshot

Najsnažnija raketa „falkon hevi“ sinoć je uspešno lansirala u svemir Maskov automobil Tesla roudster boje višnje koji će neko vreme provesti u blizini Zemlje, a onda nastaviti svoj put ka Marsu.

Finansiranje "falkon hevija“ se procenjuje na 90 miliona dolara, dok bi slična raketa koju bi NASA poslala u svemir koštala oko milijardu dolara.

S obzirom na to da je ovo veliki uspeh najveće privatne svemirske kompanije, mnogi su se pitali kako će NASA reagovati na njihov istorijski podvig.

Očekivano, čestitali su kompaniji Ilona Maska na uspešnom lansiranju raketa, ali istakli i sopstvene uspehe.

“Svi koji smo u poslu znamo koliko je truda potrebno za prvi let svake nove rakete i priznajemo neverovatno dostignuće kojem smo danas svedočili. Veoma sam ponosan na težak rad NASA tima, posebno u Kenedi centru, u domenu transformacije luka za lansiranje u nešto multifunkcionalno. Istorijski uspeh Falkona je testament napornog rada prevazilaženja nacionalne infrastrukture za lansiranje u korist komercijalne industrije“, rekao je administrator NASA-e Robert Lajtfut ističući da je zapravo NASA obezbedila temelje za današnje uspehe Ilona Maska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: